Altında dikkat çeken yükseliş, yeni rekorlar kıracak mı?
Gram ve ons altın, haftanın ilk işlem gününe değer kazanarak başladı. Geçtiğimiz haftalarda sert düşüşler yaşayan altın fiyatlarını en fazla etkileyen faktör, ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri oldu. Fed’in politika faizini indireceği ya da pas geçeceği beklentisi de altın piyasasını etkiliyor. Altın, yeni zirveler görecek mi, yoksa yükselişler sadece bir tepki hareketi mi?
Geçtiğimiz cuma günü yükselişle kapatan ons ve gram altın, bugün de yükselişini sürdürüyor. ABD yönetiminin gümrük tarifelerinde geri adım atması, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerdeki yumuşama ve Rusya-Ukrayna arasındaki ateşkes, altın fiyatlarını aşağı çekmişti. Altının seyrinde yine en önemli faktör, gümrük tarifeleri olmaya devam ediyor. Ancak Fed’in bu haftaki para politikası toplantısında faizi indireceği ya da pas geçeceği beklentisi, piyasaları hareketlendirdi. Peki, altın eski zirvesini görecek mi, yoksa yükselişler tepki hareketi olarak mı kalacak? EKOTÜRK TV’de, Gedik Yatırım Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Onurcan Bal, altının seyrine yönelik kritik bilgileri paylaştı.
[related_post id="66450" title="Altın eski zirvesini görecek mi? Altın haftaya yükselişle start verdi"]
"ALTINDA YENİ REKORLAR KIRILABİLİR"
“Portföylerimize ons altını 3.400–3.500 dolardan ekleme yapmak istemedik” diyen Bal, gümrük tarifeleriyle ilgili olumlu kararların çıkması ve korkuların yatışmasıyla altında kısa vadeli bir düzeltme olabileceğini söyledi. “Bu, portföylerde altın taşınmaz anlamına gelmiyor” ifadelerini kullanan Bal, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Altın, Türkiye’de orta ve uzun vadede sevilen bir ürün. Uzun vade yatırımcıları ve her ay düzenli biriktirenler bu stratejilerinde kararlı olabilir. Yalnız, tarife konusunu takip etmek gerekir. Çin ile ABD arasında uzlaşı çıkmazsa altında yeni rekorlar görülebilir. Yılın ilk çeyreği çok yükseldi, altında bu performansı beklemiyoruz. Altında kısa vadeli güçlü yükselişlerden sonra düzeltmeler görülecektir. Özellikle Çin–ABD arasındaki gümrük tarifelerinin takip edilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim.”