İslam Memiş’ten altın yatırımcılarına kritik uyarı: Altında yeni dönem kapıda

Küresel piyasalarda ons altının 4.650–4.900 dolar bandında dalgalı ancak yatay bir görünüm sergilemesi, iç piyasada gram altın fiyatlarının da belirli seviyelerde dengelenmesine neden oluyor. Finansal analist İslam Memiş, altın piyasasına yönelik kısa vadeli beklentilerini değerlendirirken özellikle temmuz ayına dikkat çekti. Memiş, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, piyasadaki gelişmeleri ve olası senaryoları paylaştı.
Söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığını belirten Memiş, piyasadaki dalgalanmanın temel nedenlerini ve önümüzdeki dönemde izlenebilecek seviyeleri aktardı.
ATEŞKESİN GELECEĞİ BELİRLEYİCİ OLACAK
Memiş, son dönemde yaşanan jeopolitik gerilime ve 15 günlük ateşkes sürecine işaret ederek, bu sürecin piyasalarda manipülatif fiyat hareketlerine zemin hazırladığını belirtti. “Ateşkes sürecinin manipüle edileceğini ve piyasaların geniş bant aralığında dalgalanmaya devam edeceğini daha önce söylemiştim.” diyen Memiş, haber akışına rağmen sahadaki durumun belirsizliğini koruduğunu vurguladı.
Önümüzdeki günlerde ateşkesin sürüp sürmeyeceği piyasaların yönü açısından kritik olacak. Küresel piyasalarda risk iştahı, gelen haberlerle birlikte hızlı değişebiliyor.
BRENT PETROLDE YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR
Bölgedeki gerginlik ve ABD’nin İran’a yönelik baskıları petrol piyasasına da yansıyor. İran’ın petrol ihracatında yaşanan aksama, brent petrol fiyatlarını yukarı çekmiş durumda. 100 dolar seviyelerinde seyreden brent petrolün, cuma günü 106 dolara kadar çıktığını belirten Memiş, şu anda fiyatın 104 dolar civarında olduğunu aktardı.
Yaklaşık yüzde 7–8 bandındaki yükselişin devam ettiğini söyleyen Memiş, jeopolitik riskler sürdükçe petrol tarafında dalgalanmanın sürebileceğini ifade etti.
ONS ALTIN 250 DOLARLIK BANTTA HAREKET EDİYOR
Uluslararası piyasalarda ons altın son olarak 4.750 dolar seviyesinden kapanış yaparken, an itibarıyla 4.736 dolar civarında işlem görüyor. Memiş, altının 4.650–4.900 dolar bandındaki seyrinin devam ettiğini belirtti. “4.650 dolar destek, 4.900 dolar ise direnç seviyesi. Bu bant aralığı kırılmadıkça yeni bir trendden söz edemeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Aşağı yönlü kırılmada 4.400 dolar, yukarı yönlü atakta ise 5.100 dolar seviyeleri gündeme gelebilir.
GRAM ALTIN ONSU YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Yurt içinde gram altın fiyatları, ons altındaki dalgalanmaya paralel hareket etmeyi sürdürüyor. Kapalıçarşı’da fiziki altının 6.850 TL seviyelerinde işlem gördüğünü ifade eden Memiş, gram altında 6.500–7.000 TL bandının takip edildiğini dile getirdi.
“BARIŞ HABERİ GELİRSE YÖN DEĞİŞİR”
Memiş, jeopolitik cepheden gelecek olası bir barış haberinin piyasalarda güçlü bir etki yaratabileceğini belirtti. “Bölgeden bir barış haberi gelirse gram altında 7.000–7.500 TL aralığına yerleşen bir trend görebiliriz.” diyen analist, temmuz ayına ilişkin 8.000 TL beklentisinin hâlâ geçerliliğini koruduğunu vurguladı.



