İslam Memiş’ten gram altın için kritik uyarı: 10 bin TL senaryosu güçleniyor
Altın piyasalarında dalgalı seyrin öne çıktığı bu dönemde, yatırımcıların kısa vadeli fiyat hareketlerinden çok büyük resmi görmesi gerektiği vurgulanıyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın cephesinde yaşanan sert iniş çıkışların geçici olduğunu belirterek, asıl fırsatın orta ve uzun vadede şekilleneceğini ifade ediyor.
Küresel belirsizliklerin fiyatlar üzerindeki etkisinin arttığına dikkat çeken Memiş, özellikle jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönünü doğrudan belirlediğini söylüyor. İran ile ABD arasında süren temasların, altın fiyatlarında ani tepkilere yol açabilecek potansiyele sahip olduğuna işaret eden uzman isim, bu sürecin hem risk hem de fırsat barındırdığını dile getiriyor.
JEOPOLİTİK GELİŞMELER PİYASAYI NASIL ETKİLİYOR?
Uluslararası piyasalarda ons altın, son günlerde sert dalgalanmalarla dikkat çekiyor. Kısa süre içinde 4.650 dolar seviyelerine kadar gerileyen ons fiyatı, ardından hızlı bir toparlanmayla yeniden 4.800 dolar bandının üzerine tutunma çabası gösterdi. Bu hareketlerin arkasında, Orta Doğu merkezli haber akışının etkili olduğu belirtiliyor.
Memiş’e göre, İran-ABD hattında gelecek her açıklama emtia piyasalarında anlık fiyatlamalara neden oluyor. Ancak bu tür haberlerin kalıcı bir trend oluşturmadığını savunan uzman, ne barış ne de savaş senaryosunun uzun vadede fiyatları tek başına belirleyemeyeceğini düşünüyor.
“İKİ FARKLI SENARYO MASADA”
Piyasalarda aynı anda birden fazla denklem çalıştığını ifade eden Memiş, sürecin yalnızca iki ülke arasındaki ilişkilere indirgenemeyeceğini belirtiyor. Bölgesel güç dengeleri, küresel para politikaları ve büyük ekonomilerin stratejik hamleleri, fiyatların yönünü belirleyen ana unsurlar arasında yer alıyor.
Barış ya da uzlaşma yönünde bir haber gelmesi halinde, emtia fiyatlarında geçici geri çekilmelerin görülebileceğini ifade eden Memiş, bu durumda borsalarda toparlanma eğiliminin öne çıkacağını söylüyor. Ons altında 4.650 dolar ve hatta 4.400 dolar seviyelerinin yeniden gündeme gelebileceğini belirten uzman, bu düşüşlerin kalıcı olmayacağını özellikle vurguluyor.
Uzlaşma çıkmaması halinde ise ons altının yukarı yönlü hareketini sürdürebileceğini belirten Memiş, 5.200 dolar seviyesinin güçlü bir direnç noktası olarak öne çıktığını ifade ediyor.
GRAM ALTINDA İÇ PİYASA DİNAMİĞİ
Yurt içinde gram altın fiyatları, küresel hareketlere kıyasla daha sınırlı geri çekilmelerle işlem görüyor. Kapalıçarşı piyasasında gram altının 7.200 TL bandında seyretmesi, makas aralıklarının genişliğiyle açıklanıyor. Fiziki altın tarafında işçilik maliyetlerinin artması ve makasların açık kalması, fiyatların aşağı yönlü esnekliğini azaltıyor.
Memiş, bu nedenle gram altının 7.000 TL seviyesinin altına sarkmasının kolay olmadığını belirtiyor. İç piyasada fiyatların belirli bir eşik altında tutulmadığını ve bu durumun yatırımcı davranışlarını doğrudan etkilediğini söylüyor.
ORTA VE UZUN VADEDE 10 BİN TL BEKLENTİSİ
Kendi yatırım yaklaşımını da paylaşan Memiş, kısa vadeli dalgalanmaların kendisi için önem taşımadığını dile getiriyor. İkinci dalga olarak tanımladığı yeni yükseliş sürecine hazırlık yaptığını belirten uzman isim, bu sürecin birkaç ay sürebileceğini ifade ediyor.
Bu strateji kapsamında gram altında 10.000 TL seviyesinin hedeflendiğini belirten Memiş, özellikle düğün planı yapanlar, altın borcu olanlar ve uzun vadeli birikim düşünenler için mevcut fiyatların fırsat sunduğunu söylüyor. Ona göre, yüksek maliyetle alım yapan yatırımcılar kısa vadede baskı hissedebilir; ancak düşük fiyatların uzun süre kalıcı olması beklenmiyor.
Piyasalardaki sert hareketlerin manipülasyon etkisi taşıdığına dikkat çeken Memiş, kaldıraçlı ve kredili işlemlerden uzak durulması gerektiğini de özellikle hatırlatıyor. Sabırla bekleyen yatırımcıların, önümüzdeki dönemde oluşabilecek yeni zirvelerden fayda sağlayabileceğini vurguluyor.
