Borsa

ABD’den İran yaptırımı: Türkiye merkezli 3 kuruluş listeye alındı

ABD’den İran yaptırımı: Türkiye merkezli 3 kuruluş listeye alındı

ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımlar kapsamında Türkiye merkezli Golden Global Yatırım Bankası A.Ş. ile bankanın kontrolündeki Golden Global Portföy Yönetimi A.Ş. ve Golden Global Varlık Kiralama A.Ş.’yi yaptırım listesine aldı. ABD yönetimi, üç kuruluşu da İran ekonomisinin finans sektörünü hedef alan 13902 sayılı Başkanlık Kararnamesi kapsamında listeye ekledi.

ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), İran’ın finansal bağlantılarını hedef alan yeni yaptırım kararlarını açıkladı.
Karar kapsamında Türkiye merkezli Golden Global Yatırım Bankası A.Ş., Golden Global Portföy Yönetimi A.Ş. ve Golden Global Varlık Kiralama A.Ş. yaptırım kapsamına alındı.

Bankaya yönelik suçlamalar

ABD Hazine Bakanlığı, Golden Global Yatırım Bankası’nın İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü (IRGC-QF) için on milyonlarca dolar değerindeki işlemlerin gerçekleştirilmesine aracılık ettiğini öne sürdü.

Bakanlık ayrıca bankanın İranlı finans kuruluşlarına muhabir bankacılık hizmetleri sağlamayı teklif ettiğini ve İran’ın uluslararası finans sistemine erişimine katkıda bulunduğunu iddia etti.

Golden Global Yatırım Bankası A.Ş., İran ekonomisinin finans sektöründe faaliyet gösterdiği ve bu sektörle bağlantılı önemli işlemlerde bulunduğu gerekçesiyle yaptırım kapsamına alındı.

İki iştiraki de listede

Yaptırım kararı yalnızca bankayla sınırlı kalmadı. ABD Hazine Bakanlığı, bankanın kontrolünde olduğunu belirttiği İstanbul merkezli Golden Global Varlık Kiralama A.Ş. ile Golden Global Portföy Yönetimi A.Ş.’yi de listeye ekledi.

Bakanlık, iki şirketin Golden Global Yatırım Bankası tarafından doğrudan veya dolaylı olarak sahip olunması ya da kontrol edilmesi nedeniyle yaptırım kapsamına alındığını bildirdi.

ABD’deki varlıkları bloke edilecek

Yaptırım kararıyla birlikte üç kuruluşun ABD’de bulunan veya ABD'li kişilerin kontrolünde olan mal varlıkları ve mal varlığı üzerindeki hakları bloke edilecek ve OFAC’a bildirilecek.

Ayrıca yaptırım uygulanan kişi veya kuruluşların doğrudan ya da dolaylı olarak toplam %50 veya daha fazla payına sahip olduğu şirketler de bloke edilmiş sayılacak. ABD'li kişilerin, özel bir izin veya muafiyet bulunmadıkça yaptırım kapsamındaki kuruluşlarla işlem yapması yasak olacak.

Bessent’ten yaptırım mesajı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, kararın İran’a karşı yürütülen “Operation Economic Outcast” kapsamında alındığını belirtti. Bessent, İran yönetiminin finansal bağlantılarını hedef almaya devam edecekleri mesajını verdi.

ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu operasyonun İran’ın petrol gelirleri, yaptırımları aşmak için kullandığı finansal kanallar ve uluslararası para transferi ağlarını hedeflediğini belirtti.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar