Borsa

Ahmet Mergen’den borsa yorumu: Endeks yükseliyor ama gerçek farklı

Ahmet Mergen’den borsa yorumu: Endeks yükseliyor ama gerçek farklı

Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan yükseliş hareketi yatırımcıların ilgisini artırırken, piyasa iç dinamiklerine yönelik kritik uyarılar gelmeye devam ediyor. Piyasa uzmanı Ahmet Mergen, özellikle BIST100 endeksindeki hareketlerin yüzeyde görüldüğü kadar sağlıklı olmadığını belirterek dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

ENDEKS YÜKSELİYOR AMA TABANA YAYILMIYOR

Mergen’e göre BIST100’de yukarı yönlü hareket sınırlı sayıda hisse üzerinden gerçekleşiyor. Endeks yükselişte görünse de, geniş tabana yayılan bir güçten söz etmek mümkün değil. Çok sayıda hissede zayıflama dikkat çekerken, sınırlı sayıda büyük hissede yaşanan yükselişler endeksi yukarı taşıyor.

“Endeks yükseliyor gibi görünse de aslında birkaç hisse yukarı giderken, çok daha fazlası değer kaybediyor.”

Bu durum, piyasadaki yükselişin sağlıklı bir trendden ziyade dar bir alanda yoğunlaştığını ortaya koyuyor.

PİYASAYI KİM YÖNLENDİRİYOR?

Uzman isim, piyasanın yönünün bireysel yatırımcıdan çok büyük oyuncular tarafından belirlendiğini vurguluyor. Özellikle yüksek hacimli işlemler yapan fonlar ve organize grupların hisseler üzerindeki etkisinin belirleyici olduğunu ifade ediyor.

“Bireysel yatırımcının alımlarıyla bir hissenin düşüşünü durdurmak mümkün değil, piyasayı asıl yönlendiren büyük fonlardır.”

Piyasanın görece küçük olması nedeniyle fiyat hareketlerinin kolay manipüle edilebildiğine dikkat çeken Mergen, düşük hacimli hisselerde bu etkinin daha net hissedildiğini belirtiyor.

GÜNLÜK İŞLEMLERDE TUZAK RİSKİ

BIST’te sıkça karşılaşılan bir diğer durum ise gün içi fiyat hareketleri. Özellikle sabah saatlerinde yüksek fiyatlardan açılan hisselerin gün içinde geri çekilmesi yatırımcılar için risk oluşturuyor. Bu tür hareketlerin kısa vadeli işlem yapan yatırımcıları yanıltabildiği ifade ediliyor.

“Sabah yüksekten açılan hisselerin gün sonunda kazancını büyük ölçüde geri verdiği çok sık görülüyor.”

Gün içi al-sat stratejilerinin çoğu zaman büyük oyuncuların lehine işlediği ve bireysel yatırımcıyı zarara sürükleyebildiği belirtiliyor.

DOĞRU STRATEJİ: TREND TAKİBİ

Uzmanlara göre yatırımcıların en önemli çıkış yolu, trendi doğru analiz etmek ve panik hareketlerden kaçınmak. Kısa vadeli dalgalanmalara kapılmadan, yükseliş trendi devam eden hisselerde sabırlı kalmanın önemine dikkat çekiliyor.

Yüksekten açılan hisselere ani alım yapmak yerine, geri çekilmeleri beklemek ve kademeli alım stratejisi izlemek daha sağlıklı bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.

“FOMO” ETKİSİNE KARŞI UYARI

Piyasada sıkça görülen “kaçırma korkusu” (FOMO) nedeniyle yatırımcıların plansız hareket edebildiğini belirten Mergen, bu psikolojinin ciddi zararlar doğurabileceğini vurguluyor. Ani yükselişlerde tüm sermayeyle pozisyon almak yerine kontrollü ilerlemek gerektiği ifade ediliyor.

Küçük miktarlarla pozisyon alarak riski dağıtmanın daha sürdürülebilir bir yöntem olduğuna dikkat çekiliyor. Bu sayede yatırımcılar hem piyasada kalmaya devam edebiliyor hem de olası sert düzeltmelerden daha az etkileniyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar