Küresel piyasalar ABD enflasyon verisi öncesi yükseliyor: Avrupa borsaları haftaya pozitif başlıyor

Küresel borsalar, ABD’den gelecek kritik enflasyon verilerini beklerken pozitif sinyaller veriyor. IG’nin son vadeli işlem raporuna göre, Avrupa endeksleri haftaya güçlü bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor. Londra FTSE 100’ün %0,14, Fransa CAC 40’ın %0,30, Almanya DAX’ın %0,25 ve İtalya FTSE MIB’in %0,27 artışla açılması bekleniyor.

Şu dakikalarda FDAX %0,40, Eurostoxx 50 %0,39 ve FTSE 100 vadeli endeksi %0,15 yükselişte işlem görüyor. ABD vadeli endekslerinde ise karışık bir görünüm hakim. Nasdaq 100 %0,43 gerilerken, S&P 500 %0,12 düşüşte, Dow Jones ise %0,09 artıda seyrediyor.

YATIRIMCILAR ABD-ÇİN TİCARET GELİŞMELERİNİ İZLİYOR

Piyasalarda dikkatler yalnızca enflasyon verilerinde değil, aynı zamanda ticaret politikalarında da toplanmış durumda. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’den ithal ürünlere uygulanacak ek gümrük vergilerini 90 gün erteleme kararı, yatırımcıların risk iştahını destekledi. Bu adım, iki ülke arasındaki ticaret görüşmelerine zaman kazandırarak piyasalara iyimserlik getirdi.

Asya-Pasifik borsaları da ticaret ateşkesinin etkisiyle günü ağırlıklı olarak yükselişle tamamladı. Yatırımcılar, dünyanın en büyük iki ekonomisinin anlaşma masasında daha fazla ilerleme kaydetmesini bekliyor.

FED’İN FAİZ KARARINA YÖN VERECEK VERİLER

ABD’de yatırımcılar bugün açıklanacak tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine odaklandı. Perşembe günü gelecek rakamlar, Eylül ayında yapılacak Fed toplantısında faiz politikasının şekillenmesinde belirleyici olacak. Piyasa uzmanları, enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi halinde Fed’in faizleri sabit tutma ihtimalinin güçleneceğini belirtiyor.