Dell’in güçlü bilançosu Samsung ve SK Hynix’e yaradı
Samsung Electronics ve SK Hynix hisseleri, Dell Technologies’in güçlü yapay zekâ sunucusu talebine işaret eden bilançosunun ardından toparlandı. Dell’in 95 milyar dolara ulaşan sipariş birikimi ve bellek tedarikindeki sıkışıklığın sürdüğüne yönelik açıklamaları, Güney Koreli çip üreticilerine yönelik beklentileri destekledi.
Samsung Electronics hisseleri Seul’de erken işlemlerde yüzde 1,2 yükselerek 253 bin 500 wona, SK Hynix ise yüzde 1,5 artışla 1 milyon 637 bin wona çıktı. Her iki hisse de çarşamba günü petrol fiyatları ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişin teknoloji hisselerinde satış baskısı yaratmasıyla yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetmişti.
Dell hisseleri yüzde 16’ya yakın yükseldi
Samsung ve SK Hynix’teki toparlanmada Dell Technologies’in açıkladığı güçlü sonuçlar etkili oldu. Dell hisseleri, yapay zekâ sunucularına yönelik rekor siparişlerin ardından yüzde 15,8 yükseldi.
Şirket ikinci çeyrekte 47 milyar dolar gelir ve hisse başına 7,04 dolar düzeltilmiş kâr açıkladı.
Dell’in yapay zekâ sunucusu siparişleri 60,9 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşırken, bu alandan elde edilen gelir 16,4 milyar dolar oldu. Şirketin toplam sipariş birikimi ise 95 milyar dolara çıktı.
Dell ayrıca yapay zekâ sunucularına ilişkin gelir beklentisini 60 milyar dolardan 74 milyar dolara yükseltti.
Bellek tedariki talebe yetişemiyor
Dell’in açıklamalarında Samsung ve SK Hynix açısından öne çıkan başlıklardan biri de tedarik sıkıntıları oldu.
Dell Başkan Yardımcısı ve Operasyon Direktörü Jeff Clarke, şirketin karşı karşıya olduğu en önemli tedarik kısıtları arasında DRAM ve NAND bellekleri gösterdi.
Bu durum, yapay zekâ altyapısına yönelik yatırımların güçlü kalırken bellek arzındaki sıkışıklığın sürdüğüne işaret ediyor. SK Hynix, yapay zekâ hızlandırıcılarında kullanılan yüksek bant genişlikli belleklerin (HBM) önde gelen tedarikçileri arasında bulunurken Samsung da HBM’nin yanı sıra DRAM ve NAND üretiyor.
Çarşamba günkü satışta makro baskı öne çıktı
Samsung çarşamba günü yüzde 4, SK Hynix ise yüzde 4,7 değer kaybetmiş, KOSPI’deki düşüş yüzde 4’e yaklaşmıştı.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD tahvil faizlerinin yüksek seyri ve jeopolitik gelişmeler yabancı yatırımcıların teknoloji hisselerindeki satışlarını artırmıştı.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin gün içindeki yaklaşık yüzde 4,82 seviyesinden gerilemesiyle küresel piyasalardaki baskı bir miktar hafiflerken, Nvidia yüzde 3,2 ve Micron yüzde 2,4 yükseldi.
Dell’in açıkladığı rakamlar ise yapay zekâ altyapısı yatırımlarındaki güçlü seyrin devam ettiğine ve DRAM ile NAND tarafındaki arz sıkışıklığının bellek üreticilerini desteklemeyi sürdürebileceğine işaret etti.
