Motorlu araç uygunluk belgesi artık elektronik ortamda düzenlenecek

Motorlu araç uygunluk belgesi uygulamasında yeni bir döneme geçildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, motorlu araçlar, römorklar ve bunlara ait aksam, sistem ile ayrı teknik üniteler için düzenlenen uygunluk belgelerinin elektronik ortamda oluşturulmasının önü açıldı.
Yeni düzenleme kapsamında, araç üreticileri tarafından hazırlanan uygunluk belgeleri artık dijital ortam üzerinden ilgili kurumlara iletilebilecek. Böylece belge süreçlerinde hız, veri güvenliği ve kayıt takibi açısından yeni bir sistem devreye alınmış oldu.
Elektronik uygunluk belgesi dönemi başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili yönetmelikte yaptığı değişiklikle birlikte uygunluk belgelerinin elektronik ortamda hazırlanması ve paylaşılmasına ilişkin teknik kurallar belirlendi.
Buna göre imalatçılar tarafından oluşturulan elektronik uygunluk belgeleri, Araç Sicil ve Tescil Sistemi üzerinden Türkiye Noterler Birliğine iletilecek. Süreç boyunca üreticiler ile sistem arasında gerçekleştirilecek veri aktarımı, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde güvence altına alınacak.
Düzenleme, araç tescil işlemlerinde kullanılan belge süreçlerinin dijital altyapıya taşınmasını sağlayarak işlemlerin daha sistemli yürütülmesini hedefliyor.
Veri yapısı XML standardına göre oluşturulacak
Elektronik ortamda hazırlanacak uygunluk belgelerinde kullanılacak veri yapısına ilişkin teknik kriterler de yönetmelikte yer aldı.
Elektronik uygunluk belgesinde yer alacak veri unsurları, Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) şema yapısı ve standartlarına uygun şekilde hazırlanacak. Böylece tüm belge bilgilerinin ortak bir formatta oluşturulması ve kurumlar arasında uyumlu biçimde paylaşılması amaçlanıyor.
İmalatçılar tarafından sisteme aktarılacak belge bilgilerinde güvenli yerel web bağlantıları kullanılacak. Ayrıca veri aktarımında Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen standart araç bilgi formatı esas alınacak.
7 Temmuz için yazılım güncellemesi şartı getirildi
Yönetmelik değişikliği yalnızca uygunluk belgeleriyle sınırlı kalmadı. Araç yazılımlarına ilişkin yeni yükümlülükler de düzenlemede yer aldı.
7 Temmuz 2026 tarihinden itibaren yazılım güncellemesi bakımından tam araç olarak üretilen M ve N kategorisindeki araçların, yönetmelikte belirlenen yazılım güncelleme şartlarını karşılamaması halinde tescil edilmesi, piyasaya arz edilmesi veya hizmete sunulması mümkün olmayacak.
Aynı tarihten itibaren O kategorisinde yer alan araçların da ilgili şartları sağlamadan üretilmesine izin verilmeyecek. Böylece araçların yazılım güvenliği ve güncelleme süreçlerinin belirlenen teknik kriterlere uygun şekilde yürütülmesi zorunlu hale gelecek.




