Yabancı sermaye geri döndü: Hisse alımları art arda 5. haftasında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki ilgisi artarak devam ediyor. 25 Temmuz haftasında 205,2 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, aynı dönemde 271 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) aldı.

Son 5 haftadır aralıksız hisse alımı yapan yabancı yatırımcıların toplam hisse stoku 32,9 milyar dolara yükseldi. Tahvil stoklarında da dikkat çeken bir artış yaşandı.

HİSSE STOKLARI BİR HAFTADA 1 MİLYAR DOLAR ARTTI

TCMB verilerine göre, yabancıların hisse senedi stoku bir önceki haftaya göre 1 milyar dolar artışla 31,9 milyar dolardan 32,9 milyar dolara çıktı. Bu artış, yabancı ilgisinin kalıcı hale geldiğini gösteriyor. Aynı süreçte tahvil stoku da 13,9 milyar dolardan 14,3 milyar dolara yükselerek 400 milyon dolarlık büyüme kaydetti.

Yabancıların hem hisse hem de tahvil tarafındaki net alımları, Türkiye’ye olan güvenin artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.

YABANCILARIN GELİŞİ SÜRECEK Mİ?

Ekonomi yönetiminin rasyonel politikaları, faiz kararları ve kur istikrarı gibi adımlar, yabancı sermaye akışında olumlu etki yaratmaya devam ediyor. Uzmanlara göre, eğer makroekonomik istikrar sürdürülürse yabancı ilgisi artarak sürebilir.

VERİLERLE YABANCI YATIRIM HAREKETLİLİĞİ

  • 25 Temmuz haftasında hisse alımı: 205,2 milyon dolar

  • Tahvil alımı (DİBS): 271 milyon dolar

  • Hisse senedi stoku: 32,9 milyar dolar (önceki hafta: 31,9 milyar $)

  • Tahvil stoku: 14,3 milyar dolar (önceki hafta: 13,9 milyar $)

  • Yabancı alımı sürüyor: Son 5 haftada kesintisiz hisse girişi