Merkez Bankasının dolar rezervlerinde son durum netleşti

TCMB Yurtiçi Yerleşikler döviz mevduatı merkez bankası rezerv

19 Mart’tan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) net rezervlerinde yaşanan kayıp 42 milyar doları aştı.

İç siyasette 19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan ve dış siyasette ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergileriyle devam eden Merkez Bankasının dolar satışları devam ediyor. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) net rezervlerinde yaşanan kayıp 42 milyar doları aştı.

Mart’ın ikinci haftasından bu yana net rezervlerde 42,2 milyar dolar, brüt rezervlerde ise 25 milyar dolar azalma dikkat çekti.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından piyasalarda dalgalanma yaşanmıştı. Döviz talebini karşılamak için Merkez Bankası üç günde 25 milyar dolar satmıştı. Dolar kuru gün içinde 42 lirayı görmüş ve Merkez’in müdahalesiyle 38 lira civarına gerilemişti.

Ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergilerini açıklaması kürsel piyasalarda sert satışlara neden olmuştu. Bu süreçte, Merkez Bankasının dolar rezervlerinde de azalış dikkat çekti.