Dünya Borsaları

ABD-Kanada tarife gerilimi tırmanıyor: Carney’den Trump’a misilleme

ABD-Kanada tarife gerilimi tırmanıyor: Carney’den Trump’a misilleme

ABD Başkanı Donald Trump ile Kanada Başbakanı Mark Carney arasında ticaret gerilimi tırmanıyor. Trump, Kanada’nın “ABD’de bir eyalet olmadan eyalet olmanın faydalarından yararlanmak istediğini” savunurken Carney, Washington’ın yeni tarifelerine bire bir karşılık vereceklerini açıkladı.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kanada’nın uzun yıllardır ABD’li çiftçileri tarifelere tabi tuttuğunu belirterek, Washington yönetiminin artık buna izin vermeyeceğini söyledi.

Trump, “Kanada, bir eyalet olmadan eyalet olmanın faydalarından yararlanmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’den yüzde 50 tarife

ABD’nin yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki Kanada ürünlerine yüzde 50 gümrük vergisi uygulama kararı, iki ülke arasındaki ticaret gerilimini artırdı.

Kararın ardından Kanada, ABD’ye misilleme yapılacağını ve ticaret müzakerelerinin askıya alındığını duyurdu.

Carney: Bire bir karşılık vereceğiz

Kanada Başbakanı Mark Carney ise düzenlediği basın toplantısında, ABD ile bir yılı aşkın süredir kapsamlı bir ticaret anlaşması için iyi niyetli şekilde müzakere yürüttüklerini söyledi.

ABD’nin görüşmeler sırasında “ekonomik açıdan uygulanabilir olmayan ve adaletsiz” şartlar sunduğunu savunan Carney, Kanadalı işçileri, çiftçileri, aileleri ve işletmeleri koruyacaklarını belirtti.

Carney, Washington’ın yeni tarifelerine bire bir karşılık verileceğini ve Kanada’nın yeni tarife tedbirlerinin ayrıntılarının gelecek günlerde açıklanacağını bildirdi.

Kanada’nın ABD’ye yönelik yeni tarifelerinin 8 Eylül’de yürürlüğe girmesi planlanıyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar