Ekonomi

ABD şirketleri yabancı mezun alımını azaltıyor

ABD şirketleri yabancı mezun alımını azaltıyor

ABD'de faaliyet gösteren şirketlerin yabancı üniversite mezunlarını işe alma ve vize sponsorluğu sağlama eğilimi 2026 yılında belirgin şekilde zayıfladı. Graduate Management Admission Council (GMAC) verilerine göre, uluslararası çalışanlara sponsor olmayı planlayan şirketlerin oranı yüzde 29'a inerken, değişen göç politikaları işe alım stratejilerini yeniden şekillendiriyor.

Yabancı mezun alımı geriledi

Graduate Management Admission Council'ın kurumsal işe alım araştırmasına göre, ABD'de yabancı işletme okulu mezunlarını işe almaya açık şirketlerin oranı 2022'de yüzde 55, 2025'te yüzde 33 seviyesindeyken, 2026 itibarıyla yüzde 29'a düştü.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 25'i ise uluslararası çalışanları ABD yerine yurt dışındaki ofislerinde istihdam etmeyi planladığını bildirdi.

Göç politikaları işe alımları etkiliyor

ABD yönetiminin son dönemde uygulamaya aldığı sıkı göçmenlik politikaları, şirketlerin vize sponsorluğu kararlarını doğrudan etkiliyor. Yeni H-1B vize sistemi yüksek gelirli çalışanlara öncelik verirken, başvuru süreçlerindeki ek denetimler de şirketlerin maliyet ve süreç yükünü artırdı.

Uzmanlara göre üç yıllık çalışma vizeleri için başvuru maliyetleri yaklaşık 8 bin dolar seviyesinden başlıyor.

H-1B başvurularında sert düşüş

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) verilerine göre, H-1B vizesi için başvuru yapan işveren sayısı son mali yılda yaklaşık yüzde 40 azaldı.

Daha önce teknoloji ve finans sektöründe faaliyet gösteren birçok büyük şirket uluslararası yeteneklere yoğun şekilde sponsor olurken, son dönemde bu alanda daha temkinli bir yaklaşım benimsiyor.

Şirketler yurt dışına yöneliyor

Göçmenlik danışmanlık şirketi Envoy Global'in araştırmasına göre şirketlerin yüzde 68'i, yabancı çalışanlarını ABD yerine yakın ülkelerde veya farklı pazarlarda istihdam etmeyi değerlendiriyor. Bu kapsamda Latin Amerika ve Hindistan öne çıkan bölgeler arasında yer alıyor.

Finans, teknoloji ve profesyonel hizmet şirketleri ise yabancı nitelikli çalışan ihtiyacının sürdüğünü, ancak yeni düzenlemelerin işe alım süreçlerini zorlaştırdığını belirtiyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar