Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, ekonomik faaliyetler, fiyatlar ve finansal koşullardaki gelişmelere bağlı olarak politika faizini artırmaya devam edeceklerini söyledi.
Uchida, son toplantıya kıyasla ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin azalmasının en önemli değişiklik olduğunu belirtti. Faiz artışlarının ertelenmesi halinde, ilerleyen dönemde daha sert adımlar atma riskiyle karşı karşıya kalınabileceğinin de karar sürecinde dikkate alındığını ifade etti.
"Fiyat eğilimi yüzde 2 hedefine yaklaşıyor"
Uchida, fiyat eğiliminin kademeli olarak BoJ'un yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru yükseldiğini kaydederken, ücret-fiyat mekanizmasının da son yıllarda bu hedefle uyumlu hale geldiğini dile getirdi.
Döviz kuruna dikkat çekti
Döviz piyasalarındaki hareketlerin çekirdek enflasyon üzerinde etkili olabileceğini belirten Uchida, kur gelişmelerinin fiyatlar üzerindeki etkisinin geçmişe kıyasla daha büyük hale geldiğini söyledi.
Orta Doğu gelişmeleri yakından izleniyor
Uchida, Orta Doğu'daki gelişmelerin finansal piyasalar, döviz piyasaları ile Japon ekonomisi ve fiyatlar üzerindeki olası etkilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan, tahvil getirilerinde hızlı yükseliş yaşanması halinde BoJ'un tahvil alımlarını esnek şekilde artırabileceğini belirten Uchida, BoJ Başkanı Kazuo Ueda'nın sağlık durumuna ilişkin olarak ise hastaneye yatış sürecinin kısa süreli olmasının beklendiğini söyledi.
Uchida, Ueda'nın görüşlerini açıklamanın uygun olmayacağını da sözlerine ekledi.