Çin 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,73 seviyesinde kaldı
Çin’in 10 yıllık devlet tahvili getirisi, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) tahvil alımlarını azaltmasının ardından yaklaşık %1,73 seviyesinde işlem gördü.
Piyasalarda dikkatler Çin Merkez Bankası’nın son tahvil alım adımlarına çevrildi. PBOC’nin Haziran ayında gerçekleştirdiği net devlet tahvili alımı 10 milyar yuan olarak gerçekleşirken, bu tutar Mayıs ayındaki 50 milyar yuanın oldukça altında kaldı. Böylece aylık alım hacmi Ekim 2025’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Merkez bankasının tahvil piyasasındaki alımlarını azaltması, getirilerde aşırı düşüşü önleme ve piyasalardaki spekülatif hareketleri sınırlama amacıyla atılan bir adım olarak öne çıktı.
Çin tahvil piyasasında PBOC etkisi
PBOC’nin tahvil alımlarını azaltmasının yanı sıra geçen ay devreye aldığı yeni gecelik açık piyasa işlemleri de yatırımcıların yakından takip ettiği gelişmeler arasında yer aldı. Bu adımların ardından 10 yıllık tahvil getirisi %1,735 seviyesinde dengelendi.
Çin ekonomik verileri beklentileri aştı
Haziran ayında Çin hizmet PMI verisi 54,1 olurken, imalat dışı PMI 50,2 seviyesine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Özel sektör verilerine göre hizmet PMI endeksi Mayıs ayındaki 54,4’ten 54,1’e gerilese de 53,0 seviyesindeki piyasa beklentisini aştı. Resmi verilere göre ise imalat dışı PMI 50,1’den 50,2’ye yükselerek ekonomide büyümenin sürdüğüne işaret etti.
