Danimarka’da enflasyon yüzde 1,7’den yüzde 2’ye çıktı
Danimarka’da enflasyon ağustos ayında yeniden hızlandı. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi. Enflasyon yüzde 1,7’den yüzde 2’ye çıkarak Kasım 2025’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bununla birlikte yükselişte konut ve kamu hizmetlerindeki fiyat hareketleri etkili oldu.
Danimarka enflasyonunda konut etkisi arttı
Konut ve kamu hizmetlerinde yıllık fiyat artışı yüzde 1 oldu. Temmuz ayında bu grupta değişim görülmemişti.
Ayrıca bilgi ve iletişim fiyatlarındaki artış yüzde 5,1’e yükseldi. Eğlence, spor ve kültür grubunda ise oran yüzde 2,3 oldu.
Öte yandan gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 1,5 geriledi. Böylece gıda fiyatlarındaki düşüş ağustosta da devam etti.
Danimarka’da ulaşım enflasyonu yavaşladı
Ulaştırma fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 5,5’ten yüzde 4,5’e geriledi. Ayrıca restoran ve otellerdeki artış yüzde 7,6’ya yavaşladı.
Bununla birlikte bazı kalemlerdeki yavaşlama, genel enflasyondaki yükselişi engellemedi.
Danimarka’da aylık fiyatlar yüzde 0,3 düştü
Aylık bazda ise tüketici fiyatları yüzde 0,3 geriledi. Böylece fiyatlarda yedi ayın ilk aylık düşüşü kaydedildi.
Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 1,3 artmıştı.
Enerji ve işlenmemiş gıda hariç çekirdek enflasyon yüzde 2,3’ten yüzde 2,2’ye geriledi.
