Dış ticaret endeksleri açıklandı: İhracat fiyatı arttı, miktar azaldı

Son Dakika.... Türkiye’nin dış ticaret endeksleri, Ağustos 2025 döneminde ihracat fiyatlarının yükselmesine rağmen miktarda düşüş yaşandığını ortaya koydu. İhracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre %3,8 artarken, ihracat miktar endeksi %4,8 azaldı. Bu durum, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin ortalama fiyatının arttığını ancak gönderilen miktarın azaldığını gösteriyor.
Alt kalemlere bakıldığında, gıda, içecek ve tütünde birim değer %8,9 artarken; imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,3 artış görüldü. Yakıt grubunda ise %3,8’lik bir azalma dikkat çekti. Buna karşılık, miktar endeksinde gıda, içecek ve tütünde %13,7, ham maddelerde %5,8 düşüş yaşandı.

İTHALATTA FİYATLAR YÜKSELDİ, MİKTAR AZALDI
İthalat tarafında da benzer bir tablo oluştu. İthalat birim değer endeksi %0,5 artarken, ithalat miktar endeksi %4,5 oranında azaldı. Gıda, içecek ve tütünde birim değer %10,3 artarken, yakıtlarda %9,4 azalma kaydedildi. Ham madde grubunda da %7,7’lik gerileme gözlendi.
İthalat miktar endeksi gıda, içecek ve tütünde %17,6, ham maddelerde %10,8 azaldı. Buna karşılık yakıt kaleminde %0,5 artış yaşandı. İmalat sanayinde ise %1,5’lik düşüş görüldü.
MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLERDE DE DÜŞÜŞ VAR
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi Temmuz’a göre %2,8 azalarak 152,9’a geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise yıllık bazda %0,9’luk düşüş gerçekleşti.
Benzer şekilde ithalat miktar endeksi mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak %7,2 azaldı ve 113,8 seviyesine geriledi. Bu durum, küresel talepteki zayıflığın ve enerji fiyatlarındaki oynaklığın dış ticaret hacmini daralttığını ortaya koyuyor.

DIŞ TİCARET HADDİ 91,3’E YÜKSELDİ
İhracat birim değerinin ithalat birim değerine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi, Ağustos 2025’te 91,3 olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde bu oran 88,5’ti. Böylece Türkiye’nin dış ticaret hadleri 2,8 puanlık artışla iyileşme gösterdi. Bu artış, ihraç mallarının ithal mallarına göre daha değerli hale geldiğini gösteriyor.
Ağustos 2025 verileri, ihracat birim değerinde artış olmasına rağmen miktar tarafında zayıflığın sürdüğünü, ithalatta ise fiyatlardaki sınırlı yükselişe rağmen miktar düşüşlerinin devam ettiğini gösterdi. Özellikle gıda ve ham madde kalemlerindeki gerileme, küresel ticaretteki durgunluğun Türkiye ekonomisine yansımasını ortaya koyuyor.





