Ekonomi

İstanbul'un barajlarında son durum: Zirvede Darlık var

İstanbul'un barajlarında son durum: Zirvede Darlık var

İstanbul'da 4 gün süren kuvvetli sağanak, barajlardaki su seviyesini hızla yükseltti. Ortalama doluluk yüzde 53,14'e çıkarken Darlık Barajı'nda su seviyesi yüzde 88,83'e ulaştı.

İstanbul'da son günlerde etkili olan yoğun yağışların ardından su kaynaklarında önemli bir artış kaydedildi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) 19 Ekim 2026 tarihli verileri, geçen hafta yüzde 37 civarında bulunan baraj doluluğunun yaklaşık 16 puan yükseldiğini ortaya koydu. Yağışlar, özellikle kentin doğusundaki barajlarda su seviyelerini artırdı.

İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 53,14'e yükseldi

Kent genelinde aralıksız devam eden sağanakların ardından barajlardaki ortalama su miktarı yeniden yüzde 50 sınırının üzerine çıktı.

Bir hafta içinde yaklaşık 16 puan artan doluluk oranı, yüzde 53,14 olarak ölçüldü.

Barajlar arasında en yüksek doluluk Darlık'ta kaydedilirken Pabuçdere ve Kazandere en düşük su seviyelerine sahip barajlar oldu.

İstanbul'da barajların güncel doluluk oranları

Darlık, Elmalı, Ömerli ve Alibey barajlarında doluluk yüzde 75'in üzerinde bulunurken Kazandere ile Pabuçdere'de su seviyesi yüzde 10'un altında kaldı.

Baraj doluluk oranlarında son 10 yılın görünümü

İSKİ istatistiklerine göre geçmiş yılların 18 Ekim verileri, İstanbul'un su rezervlerinde dönemsel olarak önemli farklılıklar yaşandığını gösteriyor.

İstanbul barajlarının geçmiş yıllardaki doluluk oranları

Geçen yıl aynı tarihte yüzde 24,51 seviyesinde bulunan doluluk oranı, 2023'te yüzde 21,29'a kadar gerilemişti. Son 10 yıllık karşılaştırmada en yüksek oran ise 2018 yılında yüzde 53,63 olarak kaydedildi.

2026 yılı için açıklanan 19 Ekim tarihli yüzde 53,14'lük doluluk oranı, geçmiş yılların aynı dönemindeki seviyelerin büyük bölümünün üzerinde bulunuyor.

Yuvacık Barajı'nda doluluk yüzde 80'e çıktı

Kuvvetli yağışlar Kocaeli'deki su kaynaklarını da olumlu etkiledi. Başiskele ilçesinde bulunan ve kentin içme suyu ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı'nda doluluk oranı yüzde 80'e ulaştı.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ekim'de yüzde 50 olan su seviyesi, yağışların ardından 30 puan yükseldi.

Olası taşkınların önlenmesi amacıyla barajın 2 tahliye kapağı açılarak kontrollü su bırakılmaya başlandı.

Yetkililer, su seviyesindeki artışın ardından barajdaki tahliye işlemlerini kontrollü şekilde sürdürüyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar