Küresel gıda fiyatları temmuzda yükseldi: Et ve yağ fiyatları zirvede

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Temmuz ayı Küresel Gıda Fiyat Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı. Endeks, geçtiğimiz aya göre %1,5 oranında artış göstererek 130,1 puan seviyesine yükseldi. Bu artışın arkasında, özellikle et ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketler yer aldı.
Bitkisel yağların uluslararası fiyatları temmuz ayında dikkat çekici bir yükseliş sergiledi. Endeks, %7,1 artışla son üç yılın en yüksek seviyesine, yani 166,8 puana çıktı. Özellikle palm, soya ve ayçiçek yağları bu artışta başrolü oynarken, palm yağı fiyatları küresel talebin artması ve rekabet avantajlarının etkisiyle yukarı yönlü hareket etti.
BİTKİSEL YAĞLARDA REKOR YÜKSELİŞ
Ayçiçek yağı fiyatları ise Karadeniz Bölgesi’nden ihracatın azalmasıyla birlikte yükselirken, kolza yağı Avrupa’daki yeni mahsul eksikliği nedeniyle değer kaybetti. Bu veriler, bitkisel yağ piyasasında arz-talep dengesinin yeniden şekillendiğini gösteriyor.
Et Fiyat Endeksi de temmuz ayında %1,2 oranında yükselerek 127,3 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış, başta Çin ve ABD olmak üzere bazı ülkelerdeki yüksek ithalat talebinden kaynaklandı. Özellikle sığır ve koyun eti fiyatları bu trendi belirginleştirdi.
SÜT ÜRÜNLERİNDE SERT OLMAYAN GERİLEME
Süt ürünleri fiyatları ise genel olarak yatay bir seyir izledi. FAO’nun verilerine göre, Süt Ürünleri Fiyat Endeksi temmuzda %0,1’lik küçük bir düşüşle 155,3 puan seviyesine indi. Bu, Nisan 2024'ten bu yana ilk düşüş olarak kayda geçti. Tereyağı ve süt tozu fiyatlarında gerileme görülse de, Avrupa Birliği’nde arzın azalması ve Asya ile Yakın Doğu’daki güçlü taleple birlikte uluslararası peynir fiyatları yükselmeye devam etti.
TAHIL FİYATLARINDA DENGE ARAYIŞI
Tahıl piyasasında ise karışık sinyaller vardı. Endeks, temmuz ayında %0,8 azalarak 106,5 puana geriledi. Buğday ve sorgum fiyatlarındaki düşüşler, mısır ve arpadaki artışları dengeledi. Özellikle kuzey yarım küredeki yeni sezon buğday hasadı fiyatları aşağı çekerken, Kuzey Amerika’da ilkbahar buğdayındaki zorlu hava koşulları fiyatlara destek sağladı.
ŞEKER FİYATLARI 5. AYDA DA DÜŞTÜ
Şeker fiyatlarında ise düşüş eğilimi sürüyor. Endeks, temmuz ayında %0,2’lik gerilemeyle 103,3 puan seviyesine düştü. Bu, art arda beşinci aylık düşüş olarak dikkat çekti. Fiyatlardaki bu baskı, özellikle Brezilya, Hindistan ve Tayland’da 2025-2026 sezonunda üretimin toparlanacağı beklentilerinden kaynaklandı. Öte yandan, küresel şeker ithalatında toparlanma sinyalleri bu düşüşün etkisini bir nebze azalttı.





