Piyasalar faiz artışı bekliyor, UBS aksi görüşte: Fed ve İsviçre Merkez Bankası faiz artırmayacak

UBS, enerji fiyatlarında yaşanan yükselişin küresel enflasyon risklerini yeniden gündeme taşıdığına dikkat çekerek, büyük merkez bankalarının para politikalarında farklı yönlerde hareket edebileceğini öngördü. Kurumun Baş Yatırım Stratejisti Michael Bolliger, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) 2026 yılı içinde faiz artırımı yapmasını beklemediklerini ifade etti.
UBS'ten Fed için faiz tahmini
Bolliger, piyasalarda yıl sonuna kadar bir faiz artışı beklentisinin fiyatlanmasına rağmen Fed'in mevcut koşullarda faizleri sabit tutacağını öngördüklerini belirtti. ABD'de ücret kaynaklı enflasyon baskılarının, 2022 dönemine kıyasla daha sınırlı seyrettiğine dikkat çeken Bolliger, Fed'in istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri arasında denge kurmaya çalıştığını söyledi.
UBS, piyasalardaki beklentilerin aksine Fed'in 2026 yılında faiz artırımı yapmayacağını öngörüyor.
Enerji maliyetlerindeki artışın enflasyon görünümünü zorlaştırdığına işaret eden Bolliger, buna rağmen ABD ekonomisindeki mevcut dinamiklerin yeni bir sıkılaşma adımını gerekli kılmadığını dile getirdi.
ECB'nin 25 baz puanlık artışı temkinli adım olarak değerlendirildi
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta gerçekleştirdiği 25 baz puanlık faiz artırımını değerlendiren Bolliger, kararın 2022'de yaşanan enerji krizinin yarattığı etkilerin hâlâ hafızalarda taze olmasından kaynaklanan ihtiyatlı bir yaklaşım olduğunu ifade etti.
Büyüme görünümünün kırılganlığını koruduğunu belirten UBS, piyasaların fiyatladığı ilave 2 faiz artışının gerçekleşmeyebileceğini de vurguladı.
UBS, ECB'nin piyasaların öngördüğü iki ek faiz artışını hayata geçirmeyebileceği görüşünde.
İsviçre Merkez Bankası için faiz artışı uzak görünüyor
UBS'e göre İsviçre Merkez Bankası'nın faiz artırma ihtimali Fed'e kıyasla daha düşük seviyede bulunuyor. Kurum, düşük enflasyon ortamı ve güçlü İsviçre frangının ithal fiyat baskılarını sınırlamasının bu görüşü desteklediğini belirtti.
Bolliger, İsviçre Merkez Bankası'nın aşırı değerli hale gelen frankın bir miktar zayıflamasını olumlu karşılayabileceğini de ifade etti.
Orta Doğu'da barış senaryosu faiz beklentilerini değiştirebilir
UBS analizinde, Orta Doğu'da kalıcı bir barış anlaşmasına varılması durumunda küresel piyasalarda faiz artırımı beklentilerinin hızla geri çekilebileceği belirtildi.
Artan jeopolitik risklerin piyasalarda oynaklığı yükselttiğini kaydeden kurum, yatırımcılara kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmeden uzun vadeli stratejilerine bağlı kalmaları yönünde tavsiyede bulundu.
UBS, yatırımcılara oynaklık dönemlerinde panik yerine uzun vadeli stratejilere odaklanmaları çağrısında bulundu.




