Ekonomi

Putin'den Trump ve Şi'ye Ukrayna için üçlü zirve teklifi

Putin'den Trump ve Şi'ye Ukrayna için üçlü zirve teklifi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna savaşını sona erdirmek amacıyla ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e üçlü zirve önerdiği bildirildi. Görüşme için kasım ayı gündeme gelirken henüz kesin bir anlaşmaya varılmadı.

Rusya ile ABD arasında son dönemde hızlanan diplomatik temaslara yeni bir görüşme önerisi eklendi. Putin'in girişimi, Washington'ın Rusya'ya yönelik bazı yaptırımları askıya alması ve enerji ticaretinde yeni anlaşmaların gündeme gelmesinin ardından ortaya çıktı.

Putin, Trump'a 9 Ekim'de zirve teklifini iletti

Görüşmeler hakkında bilgilendirilen eski bir Rus istihbarat yetkilisinin aktardığına göre Putin, 9 Ekim'de Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Çin'in de katılacağı üçlü toplantı önerisini gündeme getirdi.

Aynı telefon görüşmesinde ABD'nin Rusya'dan dizel satın alması ve Rus yakıtının uluslararası pazarlara satışını kolaylaştırması konusunda da anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, olası zirveye ilişkin temasları doğrularken toplantının düzenlenmesi ve gündemi konusunda kesin bir uzlaşma bulunmadığını açıkladı.

Trump'ın zirveye katılımı henüz netleşmedi

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Trump'ın toplantıya katılmayı kabul etmediğini ancak Ukrayna savaşını bitirme hedefi doğrultusunda öneriye açık olabileceğini bildirdi.

Trump, pazar günü yaptığı açıklamada Rusya ile anlaşmalar gerçekleştirmesinin nedenini, Putin'i Ukrayna ile barış görüşmelerinden uzaklaştırmak istememesi olarak gösterdi.

ABD yönetiminin Rusya'ya yönelik yaptırımları gevşetmesi ve dizel ticaretine ilişkin anlaşması ise Ukrayna ile Avrupa'daki müttefiklerinin eleştirilerine neden oldu.

Üçlü zirve için kasım ayı işaret edildi

Putin'in önerdiği olası görüşme yerlerinden birinin, 18-19 Kasım tarihlerinde Çin'in Shenzhen kentinde düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi olduğu belirtildi.

Rusya, ABD ve Çin liderlerinin Ukrayna'nın katılımı olmadan savaşın geleceğini görüşmesi ihtimali, Kiev yönetimi ve Avrupalı müttefikleri açısından tartışma konusu oluşturuyor.

Zelenskiy'den Trump'a eleştiri

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, pazar günü verdiği röportajda Trump'ı Kiev yönetimini Rusya karşısında taviz vermeye zorlamakla suçladı.

İki lider arasındaki ilişkilerde görüş ayrılıkları sürerken olası üçlü zirvenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve Ukrayna'nın diplomatik sürece nasıl dahil edileceği belirsizliğini koruyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar