Rusya’da akaryakıt kısıtlamaları ülke geneline yayıldı: Bölge sayısı 16’ya yükseldi

Rusya’da akaryakıt tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ve artan talep nedeniyle satış sınırlamalarının kapsamı genişledi. Ülke genelinde benzin ve motorin satışına yönelik kısıtlama uygulayan bölge sayısı 16’ya yükselirken, bazı bölgelerde litre limiti getirildi, bazı noktalarda ise taşınabilir kaplara satış durduruldu.

Akaryakıt kısıtlamaları ülke geneline yayılıyor

Batı Rusya’dan Sibirya ve Uzak Doğu’ya kadar birçok bölgede akaryakıt satışına yönelik farklı tedbirler uygulanıyor. Bölgesel yönetimler, artan talebin tedarik zinciri üzerindeki baskısını azaltmak ve stokların daha dengeli dağıtılmasını sağlamak amacıyla yeni önlemler aldı.

Rusya’da akaryakıt satışına sınırlama uygulanan bölge sayısı 16’ya yükseldi.

Araç başına litre sınırları getirildi

Kırım, Omsk, Saratov, Penza, Kursk ve Bryansk başta olmak üzere birçok bölgede araç başına yakıt satışına üst limit uygulanmaya başlandı. Omsk’ta benzin satışı 40 litre, motorin satışı 80 litre ile sınırlandırılırken, bazı bölgelerde taşınabilir bidon ve kaplara yakıt verilmesi tamamen yasaklandı.

Bazı bölgelerde benzin satışı 20 ila 100 litre arasında değişen limitlerle sınırlandırıldı.

Kamu hizmetlerine öncelik tanındı

İrkutsk, Vladimir ve çeşitli bölgelerde mevcut akaryakıt stoklarının öncelikle acil durum ekipleri, toplu taşıma araçları, belediye hizmetleri ve tarım sektörüne yönlendirilmesine karar verildi. Bazı kentlerde belirli yakıt türlerinde geçici arz sorunları ve uzun araç kuyrukları da görüldü.

Akaryakıt dağıtımında acil durum hizmetleri ve kamu araçlarına öncelik verilmeye başlandı.

Dizel ihracatı için yeni adım gündemde

Rus hükümeti, iç piyasadaki gelişmeleri yakından izlerken akaryakıt arzını korumaya yönelik ilave tedbirleri değerlendiriyor. Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, gerekli görülmesi halinde dizel yakıt ihracatına geçici yasak getirilebileceğini açıkladı. Yetkililer, ülkede yeterli üretim ve stok bulunduğunu belirtirken, yaşanan sorunların büyük bölümünün lojistik aksaklıklar ve talep artışından kaynaklandığını ifade ediyor.