Konut alım gücü zayıflıyor: Reel konut fiyatları Temmuz’da düştü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Temmuz ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Rapora göre, konut fiyatları Temmuz’da aylık bazda %0,95 yükselirken, yıllık nominal artış %32,8 oldu. Ancak reel olarak fiyatlar %0,5 oranında geriledi.
KFE 187,7 SEVİYESİNE ÇIKTI
Kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini ölçen Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayında %0,9 artışla 187,7 seviyesine ulaştı. Bir önceki yılın aynı ayına göre endeks %32,8 yükseldi, fakat enflasyondan arındırılmış reel veriler konut fiyatlarının gerilediğini ortaya koydu. Bu durum, nominal artışa rağmen konut alım gücünün zayıfladığını gösteriyor.
ÜÇ BÜYÜK İLDE FARKLI SEYİR
İstanbul’da konut fiyatları Temmuz’da aylık bazda %0,6 artış kaydetti. Ankara’da yükseliş %1,2 ile daha güçlü gerçekleşirken, İzmir’de ise %1,0 oranında düşüş yaşandı. Yıllık bazda bakıldığında; İstanbul’da fiyatlar %33,5, Ankara’da %42,9 ve İzmir’de %31 arttı. Bölgesel farklılıklar, konut piyasasında dengelerin şehir bazında değiştiğini gösteriyor.
PİYASADA YENİ DENGELER
Uzmanlar, enflasyon etkisinin yüksek seyrettiği bir ortamda reel fiyatlardaki gerilemenin talep koşullarının zayıfladığını işaret ettiğini belirtiyor. Yüksek kredi maliyetleri, sıkı para politikaları ve konut talebindeki yavaşlama, fiyat hareketlerinin ılımlı seyretmesine yol açıyor.
