Ekonomi

Türkiye ABD’de ikinci Türk Ticaret Merkezi kurmaya hazırlanıyor

Türkiye ABD’de ikinci Türk Ticaret Merkezi kurmaya hazırlanıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’de ikinci bir Türk Ticaret Merkezi kurulması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Bolat, yeni merkezin Türk firmalarının ABD pazarındaki varlığını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Bolat, Türkiye-ABD dış ticaret hacminin 2026 sonunda 42-43 milyar dolara, 2028 sonunda ise 50 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Chicago’daki merkez Türk firmalarına lojistik destek sağlıyor

Bolat, G20 Ticaret Bakanları ve GFSEC toplantıları için bulunduğu ABD’de Chicago’daki TOBB Türk Ticaret Merkezi’ni ziyaret etti.

Merkez, Ticaret Bakanlığının destekleriyle faaliyet gösteriyor. Yapı aynı zamanda Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları projesine bağlı çalışıyor.

Chicago merkezli YLDA projesi 21 Ekim 2022’de onaylandı. Bu yapı kapsamında farklı kentlerde cep depolar planlandı.

Türk ürünlerinin teslimat süresi 24 saatin altına inebiliyor

Chicago merkezli yapı firmalara pazar araştırması ve iş bağlantısı desteği sunuyor.

Bunun yanında şirket kuruluşu, hukuki danışmanlık ve mali danışmanlık hizmetleri veriliyor.

Lojistik tarafta ise depolama, yükleme, boşaltma, elleçleme ve sevkiyat hizmetleri sağlanıyor.

Bu sistemle Türk ürünlerinin son alıcıya 24 saatin altında ulaştırılması hedefleniyor. Depolama maliyetlerinde yüzde 50’ye varan avantaj sağlanabildiği belirtiliyor.

YLDA’dan 165 firma yararlandı

Bolat’ın verdiği bilgiye göre bugüne kadar 165 firma YLDA hizmetlerinden faydalandı.

Son beş yılda 500’ün üzerinde Türk firmasına ABD pazarındaki ihracat faaliyetleri için destek verildi.

Son bir yılda destek sağlanan şirket sayısı ise 150 olarak açıklandı.

ABD pazarı 3,3 trilyon dolarlık ithalat hacmine sahip

Bolat, ABD’nin yaklaşık 375 milyon nüfusa sahip olduğunu belirtti.

Ülkenin ithalat hacminin 3,3 trilyon dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi 2025’te 38,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu rakamın yıl sonunda yaklaşık yüzde 10 artması bekleniyor.

İkinci Türk Ticaret Merkezi planı gündemde

Bolat, Chicago’daki TOBB Türk Ticaret Merkezi ile YLDA yapılanmasının Türk şirketlerinin rekabet gücünü desteklediğini ifade etti.

Bakanlık, ABD’de kurulması planlanan ikinci Türk Ticaret Merkezi ile mal ve hizmet ihracatını daha da artırmayı hedefliyor

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar