Ekonomi

Türkiye, dünya mobilya ihracatında 3 sıra atlayarak 7. sıraya yükseldi

Türkiye, dünya mobilya ihracatında 3 sıra atlayarak 7. sıraya yükseldi

Türkiye'nin ekonomisinde hayati bir rol oynamakta olan Mobilya sektörü dünyada da adından söz ettirmeyi sürdürüyor. Türkiye’de mobilya ithalatına ilişkin düzenlemelerin 1986 yılında gevşetilmesi ve 1996 yılında Gümrük Birliği'ne dâhil olmanın ardından mobilya ithalatında önemli bir artış yaşandı. Türkiye'nin dış ticaretine önemli ölçüde katkıda bulunan mobilya sektörü 2025 yılında dünyada 7. sıraya yükseldi.

Mobilya sektörü 2023 yılında 11. sırada yer alıyordu. Yaklaşık 134 yıllık tarihi geçmişiyle kurumsal yapısıyla Türk mobilya sektörü  20 sene önce dünyada mobilya ihracatında adı bile geçmezken bugün idr dünyada 7. sıraya geldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk mobilya sektörünün ihracata açıldıktan sonra dünya çapında bir şöhret yakaladığını belirterek, "Türkiye'nin toplam mal ihracatının yüzde 2'sine ulaşan mobilya sektörü, dünya mobilya ihracatının da yüzde 2'sine ulaştı ve dünyada 7'nci sıraya yükseldi, daha yukarılara hep birlikte tırmanacağız" dedi.

ULUSLARARASI İSTANBUL MOBİLYA FUARI BAŞLADI

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi'nde eş zamanlı düzenlenen "IIFF (İstanbul International Furniture Fair) Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı" başladı.

Açılış dolayısıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin zorlu 2024 yılını makro göstergeler anlamında oldukça iyi rakamlarla geride bıraktığını söyledi.

Türkiye'nin 17 çeyrektir üst üste büyümeye devam ettiğini, milli gelirin 2024'ü yaklaşık 1 trilyon 350 milyar dolarla kapatacağını dile getiren Bolat, kişi başına düşen milli gelirin 15 bin dolara ulaşacağını belirtti.

ÖMER BOLAT'TAN CARİ AÇIK MESAJI

Bolat, dünyadaki ekonomik durgunluk ve uluslararası ticaretteki yavaşlamaya ve korumacı politikalara rağmen mal ihracatının 2024'te yüzde 2,5'lik artışla 262 milyar doları geçtiğini aktararak, dış ticaret açığını 24 milyar dolar azalttıklarını, cari işlem açığının tarihin en düşük rakamlarına çektiklerini kaydetti.

İstihdamda 1 milyona yakın artış sağlandığını ve 2025'te tempolarını yükselteceklerini vurgulayan Bolat, faiz oranlarında düşüş sürecine girildiğini, kredi maliyetlerinde bankalar arasında indirim yarışının başladığını, ihracat reeskont kredisinde 1 Ocak itibarıyla 6 puanlık düşüş sağlandığını, şubatta yeni bir indirim müjdesi vermek için çalıştıklarını anlattı.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar