Akkuyu NGS'nin 2'nci ünitesinde kritik reaktör montajı tamamlandı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 2'nci güç ünitesinde reaktör binasının en kritik inşaat süreçlerinden biri daha tamamlandı. Yaklaşık 7 saat süren operasyonda iç koruma kabuğu kubbesi tasarlanan konumuna başarıyla yerleştirildi. Böylece güç ünitesinin sızdırmaz iç hacminin oluşturulmasına yönelik önemli bir eşik aşıldı.
Akkuyu NGS'de reaktör binası yeni aşamaya geçti
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu NGS'nin 2'nci güç ünitesinde gerçekleştirilen operasyonda, reaktör binasının iç koruma kabuğu kubbesi ağır yük kaldırma kapasitesine sahip paletli mobil vinçle yerine monte edildi.
Yaklaşık 40 uzmanın görev aldığı çalışma 7 saatte tamamlanırken, operasyonun ardından reaktör binasının sızdırmaz iç hacminin oluşturulması süreci başladı.
Koruma kabuğu kubbesi 15 bölümden oluşturuldu
Yarım küre formundaki iç koruma kabuğu kubbesi, özel yapı çeliğinden üretilen 15 montaj parçasından meydana geldi. Kubbenin montaj hazırlıkları yaklaşık 4 ay sürerken, kaldırma işlemi için ağırlık merkezi ve geometrisine uygun özel travers sistemi kullanıldı.
Kubbenin yerine yerleştirilmesinin ardından ekipler, kubbeyi silindirik iç koruma kabuğuna kaynak yöntemiyle birleştirecek. Sonraki aşamada donatı çalışmaları ve beton döküm işlemleri devam edecek.
Akkuyu NGS'de inşaat çalışmaları planlanan takvimde ilerliyor
İç koruma kabuğu kubbesinin montajı, reaktör binasının inşasında teknik açıdan en kritik operasyonlardan biri olarak kabul ediliyor. Operasyon öncesinde üretim, taşımacılık, montaj, kaynak ve kaldırma hazırlıkları aylar süren mühendislik çalışmalarıyla tamamlandı.
Yetkililer, sürecin mühendisler, kaynakçılar, montaj ekipleri ve vinç operatörlerinin koordineli çalışmasıyla başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.




