Bakan Bayraktar duyurdu: Küresel petrol ve gaz atağı geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, küresel enerji denkleminde yaşanan kırılmaların ülkeleri yeni stratejiler geliştirmeye zorladığını belirterek Türkiye’nin hem üretimde hem de uluslararası iş birliklerinde daha görünür bir aktör olacağını ortaya koydu. Libya’nın başkenti Trablus’ta düzenlenen Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi 2026’da konuşan Bayraktar, enerji arz güvenliğinin artık sadece ekonomik değil, doğrudan jeopolitik bir mesele haline geldiğini vurguladı.
KÜRESEL BELİRSİZLİKLER ENERJİ POLİTİKALARINI YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYOR
Dünyada artan siyasi gerilimler, ticaret hatlarındaki riskler ve enerji talebindeki hızlı yükseliş, ülkelerin uzun vadeli planlarını yeniden kurgulamasına neden oluyor. Türkiye de bu süreçte arz güvenliğini merkeze alan, kaynak çeşitliliğini artıran ve yerli üretimi büyüten çok boyutlu bir enerji politikası yürütüyor.
Türkiye, önümüzdeki yıllarda petrol ve doğal gaz aramalarında dünyanın farklı bölgelerinde çok daha aktif rol üstlenecek.
ARTAN TALEP, YENİ ENERJİ DÖNEMİNİ ZORLUYOR
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin son 20 yılda hızla büyüyen enerji ihtiyacının önümüzdeki 30 yılda en az üç katına çıkmasının beklendiğini ifade etti. Yapay zeka altyapıları, veri merkezleri, soğutma sistemleri ve dijitalleşme gibi yeni tüketim alanlarının bu projeksiyonlara tam olarak yansımadığını belirten Bayraktar, gerçek talep artışının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.
Bu tablo karşısında hem üretim kapasitesinin artırılması hem de verimlilik politikalarının devreye alınması kritik önem taşıyor. Türkiye, enerji tasarrufu ve verimlilik odaklı kapsamlı programlarla tüketimi daha akılcı yönetmeyi hedefliyor.
YERLİ KAYNAKLAR VE YENİ KAPASİTE ATAĞI
Yenilenebilir enerji alanında son yıllarda büyük bir ivme yakalayan Türkiye, güneş ve rüzgâr yatırımlarında her yıl 8-9 gigavatlık ek kapasiteyi sisteme dahil ediyor. Jeotermal ve biyogaz kaynakları da enerji karmasında daha fazla pay almaya başlıyor.
Türkiye, her yıl sisteme eklediği yüksek yenilenebilir kapasiteyle enerji dönüşümünü hızlandıran ülkeler arasında yer alıyor.
NÜKLEER ENERJİDE TARİHİ EŞİK
Türkiye’nin enerji vizyonunda nükleer güç de önemli bir yer tutuyor. Bayraktar, bu yıl ilk reaktörden elektrik üretiminin başlamasının hedeflendiğini belirterek bunun Türkiye için stratejik bir dönüm noktası olacağını dile getirdi. Nükleer enerji, hem karbon emisyonlarının azaltılması hem de baz yük üretimin güvence altına alınması açısından kilit rol oynayacak.
PETROL VE GAZDA ÜRETİM HEDEFLERİ YÜKSELİYOR
Ulusal petrol şirketinin mevcutta günlük yaklaşık 300 bin varil petrol ve gaz üretimi gerçekleştirdiğini açıklayan Bayraktar, özellikle Karadeniz ve Güneydoğu’daki sahalarda elde edilen sonuçların yeni bir üretim dönemini başlattığını söyledi.
Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 60 bin varil petrol eşdeğeri üretim yapılırken, bu miktarın kısa sürede iki katına çıkarılması planlanıyor. Gabar Sahası’nda ise günlük 80 bin varile yaklaşan üretim dikkat çekiyor.
Hedef, 2028 yılına kadar ulusal üretimi günlük yarım milyon varil seviyesine taşımak.
LİBYA VE ULUSLARARASI ORTAKLIKLAR ÖNE ÇIKIYOR
Türkiye, sadece kendi sahalarında değil, yurt dışındaki projelerde de etkinliğini artırmaya hazırlanıyor. Libya’da kara ve deniz sahalarında daha güçlü bir varlık hedeflenirken, Chevron ve ExxonMobil gibi küresel enerji devleriyle geliştirilen iş birlikleri de yeni projelerin kapısını aralıyor.
Uzun vadeli enerji anlaşmaları, özellikle ABD merkezli tedarikçilerle yapılan kontratlar sayesinde arz portföyünün çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. Bu yaklaşım, hem fiyat dalgalanmalarına karşı koruma sağlıyor hem de sürdürülebilir enerji temini için güvenli bir zemin oluşturuyor.
“TÜRK YOLU” VURGUSU
Bayraktar, karmaşık küresel tabloda Türkiye’nin kendi dengelerini gözeten bağımsız bir enerji stratejisi izlediğini belirterek bu yaklaşımı “Türk yolu” olarak tanımladı. Güçlü siyasi irade, kararlılık ve samimi uluslararası ortaklıkların önümüzdeki dönemde belirsizlikleri aşmanın anahtarı olacağı ifade edildi.





