Dünya nükleer enerji haritası değişiyor: Çin ve Rusya liderliği ele geçirdi

Dünya genelinde son beş yılda yapımına başlanan 38 nükleer reaktörün tamamının Çin ve Rusya tasarımı olması, bu iki ülkenin sektördeki liderliğini gözler önüne seriyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2020-2024 döneminde inşasına başlanan reaktörlerin 23’ü Çin, 15’i ise Rus tasarımı olarak dikkat çekiyor.
Geçen yıl dünya genelinde 7 gigavatlık nükleer enerji kapasitesi devreye alınırken, küresel kurulu güç 420 gigavata ulaştı. Bu artış, bir önceki yıla göre yüzde 33’lük bir büyümeyi işaret ediyor. 2022 yılında tamamlanan altı büyük ölçekli nükleer reaktörden ikisi Çin’de, diğerleri ise Fransa, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’de inşa edildi.
2023 yılında ise toplam 9 yeni nükleer reaktörün yapımına başlandı. Bu projelerin altısı Çin tasarımı olurken, biri Rusya tarafından geliştirildi. Özellikle Çin, 6 yeni reaktörle küresel liderliğini pekiştirirken, Pakistan da Çin tasarımı üçüncü nesil bir reaktörün inşasına başlayan ilk ülke oldu. Aynı dönemde Mısır ve Rusya da birer reaktörün temelini attı.
Halihazırda dünya genelinde 15 ülkede toplam 70 gigavat kapasiteye sahip 62 nükleer reaktörün inşası sürüyor. Bu projelerin yaklaşık yarısı Çin’de bulunuyor. Uzmanlar, Çin’deki 33 gigavatlık yeni kapasitenin küresel nükleer enerji haritasını değiştireceğini öngörüyor.