İran: Hürmüz Boğazı şartlarımız kabul edilene kadar açılmayacak
İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı üzerinde “tam kontrole” sahip oldukları yönündeki açıklamasına yanıt vererek, Tahran’ın şartları kabul edilene kadar stratejik su yolunun yeniden açılmayacağını bildirdi.
İran’ın Basra Körfezi Su Yolu Yönetim Kurumu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’li yetkililerin Hürmüz Boğazı’ndaki İran ablukasının kaldırıldığı yönündeki açıklamalarının sahadaki durumu değiştirmediğini belirtti.
“Boğaz hâlâ kapalı”
Açıklamada, “Hürmüz Boğazı hâlâ kapalı ve İran’ın şartları kabul edilene kadar yeniden açılmayacak” ifadeleri kullanıldı. İran’ın açıklaması, ABD yönetiminin bölgedeki petrol akışının arttığı yönündeki mesajlarıyla da çelişiyor.
Trump bir gün önce yaptığı açıklamada ABD’nin Hürmüz Boğazı üzerinde “tam kontrole” sahip olduğunu savunmuş ve “Bunu sürdüreceğimizi düşünüyorum” demişti. Trump ayrıca ABD’nin bölgedeki deniz ablukasını “çelik duvar” olarak nitelendirmişti.
