İran’dan Hürmüz için kritik toplantı: Güvenli geçiş rotaları masada
İran, Hürmüz Boğazı’nda ticari gemilerin güvenli geçişini ele almak üzere pazartesi günü Umman’da bölgesel bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. Toplantıya İran ve Irak’ın yanı sıra diğer Körfez ülkelerinin de katılması planlanıyor.
Güvenli ticari rotalar görüşülecek
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, görüşmelerde Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik ile ticari gemi trafiğinin ele alınacağını bildirdi.
Toplantının gündeminde, İran ve Umman’ın ticari gemiler için geçici güvenli geçiş rotaları oluşturulmasına yönelik planlarının değerlendirilmesi de bulunuyor.
Tahran’dan güvenlik mesajı
Tahran yönetimi, ABD’nin askeri ve ekonomik baskı olarak nitelendirdiği politikaları devam ettiği sürece Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin garanti edilemeyeceğini savundu.
Toplantı, küresel enerji ticareti açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi geçişlerinin güvenliğine yönelik bölgesel diplomasi arayışlarının öne çıktığı bir dönemde gerçekleştirilecek.
