Enerji

Kuveyt’ten kritik karar: Petrol üretimi yeniden düşürüldü

Kuveyt’ten kritik karar: Petrol üretimi yeniden düşürüldü

Orta Doğu’da tırmanan jeopolitik gerilim enerji piyasalarında yeni bir kırılma yarattı. Kuveyt Petrol Kurumu, Hürmüz Boğazı’nda artan güvenlik riskleri nedeniyle ham petrol üretimini yeniden azaltma kararı aldığını açıkladı. Kararın arkasında, bölgedeki deniz trafiğinin hedef alınması ve enerji arz zincirinin doğrudan tehdit altına girmesi yatıyor.

HÜRMÜZ BOĞAZI KRİZİ ARZI DARALTIYOR

Kurumdan yapılan değerlendirmede, Hürmüz Boğazı’nda serbest geçişin sekteye uğramasının küresel enerji akışını ciddi biçimde zora soktuğu vurgulandı. Bu gelişmelerin yalnızca bölgesel değil, dünya genelinde petrol arzı ve fiyat dengesi üzerinde baskı oluşturduğu ifade edildi.

Kuveyt Petrol Kurumu, güvenlik tehditleri nedeniyle üretimi kısmak zorunda kaldığını net şekilde duyurdu.

Sektör kaynakları, boğazdaki risklerin artmasıyla birlikte tanker geçişlerinde gecikmeler yaşandığını ve bu durumun rafineri tedarik zincirlerini de olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

ÜRETİMDE KESKİN DÜŞÜŞ DETAYI

Kuveyt, daha önce aldığı kararla günlük petrol üretimini 3 milyon varilden 500 bin varil seviyesine kadar çekmişti. Son açıklama, bu kısıntının geçici bir tedbir olmaktan çıkıp daha uzun vadeli bir stratejiye dönüştüğüne işaret ediyor.

Ülkenin daha önce üretimi 3 milyon varilden 500 bin varile indirmesi, piyasada arz şokunun ilk sinyali olarak değerlendirilmişti.

Uzmanlara göre bu ölçekte bir düşüş, özellikle Asya ve Avrupa pazarlarında tedarik dengesini zorlayabilecek kritik bir gelişme.

NORMALLEŞME İÇİN SAVAŞIN BİTMESİ ŞART

Kuveyt yetkilileri, tam kapasite üretime dönüşün kısa vadede mümkün olmadığını açıkça ortaya koydu. Yapılan projeksiyonlara göre, bölgedeki çatışma ortamı sona erse bile üretimin eski seviyelere ulaşması zaman alacak.

Tam kapasiteye dönüşün savaşın sona ermesinden sonra bile 3 ila 4 ay sürebileceği açıklandı.

Bu süreçte üretimin kademeli olarak artırılacağı ve altyapının yeniden tam kapasiteye adapte edilmesinin belirli bir zaman dilimi gerektirdiği ifade ediliyor.

İRAN’IN HAMLESİ KRİZİ DERİNLEŞTİRDİ

Krizin fitilini ateşleyen gelişmelerden biri de İran’ın Hürmüz Boğazı’na yönelik aldığı karar oldu. İran yönetimi, ABD ve İsrail saldırılarına karşılık olarak boğazdaki geçişleri kısıtlayacağını ve koordinasyonsuz geçişlere müdahale edileceğini duyurmuştu. Bu adım, küresel enerji taşımacılığının en kritik güzergâhlarından birinde risk algısını zirveye taşıdı.

IEA DEVREYE GİRDİ: TARİHİ REZERV HAMLESİ

Artan arz endişeleri üzerine Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyesi ülkeler, piyasaları rahatlatmak amacıyla önemli bir adım attı. Kurum, toplamda 400 milyon varillik stratejik petrol rezervinin piyasaya sunulmasına karar verdi. Bu miktar, ajans tarihindeki en yüksek müdahalelerden biri olarak kayıtlara geçti.

PİYASALARDA FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK

Analistler, mevcut arz daralmasının henüz son kullanıcıya tam olarak yansımadığını ancak bunun geçici bir durum olduğunu belirtiyor. Önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatları başta olmak üzere enerji maliyetlerinde belirgin artışlar yaşanabileceği öngörülüyor.

Küresel enerji denkleminde yaşanan bu gelişmeler, petrol fiyatlarının yönü ve enflasyon üzerinde yeni bir baskı dalgası yaratma potansiyeli taşıyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar