Rusya’dan akaryakıt açıklaması: Piyasanın kontrol altında olduğu duyuruldu

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin, ülkede akaryakıt piyasasında yaşanan zorluklara rağmen yakıt arzının kontrol altında tutulduğunu ve ihtiyaç duyulan bölgelere sevkiyatın kesintisiz sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, üretimden lojistiğe kadar çeşitli önlemlerle piyasadaki arz dengesini korumayı hedefliyor.

Rusya akaryakıt arzında öncelikli bölgeleri belirledi

Moskova’da Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak başkanlığında gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının ardından konuşan Sorokin, yakıt tedarikinde tarım üreticileri, kuzey bölgeleri, Sibirya ve Uzak Doğu’ya öncelik verildiğini söyledi.

İlave yakıt ihtiyacının belirlendiğini aktaran Sorokin, bölgesel ekonomilerin ve vatandaşların akaryakıt sıkıntısı yaşamaması için gerekli sevkiyat planlarının uygulandığını ifade etti.

Rus yetkililer, akaryakıt piyasasında zorlukların sürdüğünü ancak arz ve dağıtım sürecinin kontrol altında tutulduğunu bildirdi.

Lojistik ve üretim kapasitesi artırıldı

Sorokin, tek bir uygulama yerine kapsamlı bir planın devreye alındığını belirterek üretim kapasitesinin artırılması, alternatif tedarik kanallarının kullanılması, sevkiyat sürelerinin kısaltılması ve petrol ürünlerine lojistikte öncelik verilmesi gibi adımların uygulandığını açıkladı.

Rafineri saldırıları piyasayı etkiledi

Ukrayna’nın insansız hava araçlarıyla Rusya’daki petrol rafinerilerine düzenlediği saldırılar sonrasında çok sayıda tesis bakım sürecine alınırken, Moskova ve St. Petersburg’un da aralarında bulunduğu bazı bölgelerde akaryakıt satışına yönelik çeşitli kısıtlamalar uygulanıyor.

Rus hükümeti, iç piyasadaki arz güvenliğini korumak amacıyla benzin ve dizel yakıt ihracatını da durdurmuş durumda.