ABD TEŞVİK PAKETİ YETERİNCE BÜYÜK MÜ?

ABD Merkez Bankası Fed, koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ekonomik çöküşü önlemek üzere 3 trilyon dolardan fazla kredi ve varlık alımı yapacağını duyurdu. Söz konusu teşvik paketi bugüne kadarki en büyük paket olsa da doğrudan reel ekonomiyi kurtarmaya yardımcı olmadığı belirtiliyor.

Bu durumun nedenlerinden biri olarak, Fed’in çok fazla kredi riski almasına izin verilmemesi ve düşük dereceli borçlulara verilen kredilerin daha yüksek kayıp ihtimali olması gösteriliyor.

Öte yandan Hazine, Fed kredilerinin geri ödenmemesi riskini üstlenerek, Döviz İstikrar Fonu adı verilen bir havuzdan yaklaşık 50 milyar dolarlık katkıda bulundu. Söz konusu para, ters giden Fed kredilerinden kaynaklı zararları karşılamak için kullanılacak. Kredilerin sadece bir kısmının temerrüde düşeceği varsayıldığında, Hazine’nin katkısının Fed’in ek risk almadan çok daha fazla borç vermesine imkan vermek olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Bununla birlikte geçtiğimiz hafta Hazine 2.2 trilyon dolarlık teşvik paketinin parçası olarak Kongre’den yaklaşık 450 milyar dolar daha alarak ekonomiye destek kapasitesini büyük ölçüde artırdı.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ek fonların Fed ve Hazine’nin yaklaşık 4 trilyon dolar kredi vermesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Ancak yatırımcılar ve ekonomistler söz konusu ek paranın bile yetersiz olabileceği, Kongre’nin reel ekonomide çöküş yaşanmaması için trilyonlarca doları daha hazırda tutması gerektiği görüşünde. Aksi takdirde birçok ABD’li şirketin ve yerel yönetimlerin borçlarını temerrüde düşürme, hatta eksilere inme riski altında olduğu uyarısı yapılıyor.

 

“PAKET ASGARİ DÜZEYDE”

Bank of America analistleri, yayınladıkları notta geçtiğimiz hafta yürürlüğe konulan yardım paketinin “en asgari” olduğunu belirterek, durgunluğun derinleşmesi halinde hükümetin toplamda 3 trilyon dolardan daha fazlasına ihtiyacı olacağını öngörüyor.

Öte yandan yatırımcılarsa hükümetin reel ekonomiye çok fazla müdahale etmesi gerektiği takdirde kayıpların daha da artacağını savunuyor.

New York merkezli yatırım şirketi ValueWorks kurucusu Charles Lemonides, “Sadece gerçekten başarılı işletmelere borç para vereceğiz, aksi halde başarısız olan işletmeleri de kurtarmaya çalışırsanız bu çok iyi bir strateji olmaz” diye konuştu.

Alman sigorta şirketi Allianz SE’nin baş ekonomi danışmanı Muhammed el Erian da kurumsal kredi ve temerrüt riskleri göz önüne alındığında, yatırım amaçlı olmayan kredilerin desteklenmesinin Fed için çok daha zor bir karar olacağını ifade etmişti.