ABD’de konut piyasasındaki yavaşlama devam ediyor

abd konut satışları

ABD’de konut piyasası temmuz ayında beklenenden fazla daraldı.

ABD’de Bekleyen konut satışları haziran ayında %8,9 oranında daralma yaşamasının ardından Temmuz’da da %1 geriledi.

Dün açıklanan yeni konut satışları ise %12,6 oranında daraldı ve satışlar 511 bin ile Şubat 2016’dan sonraki en düşük dönemi geçirdi.

Haziran ayında konut satın alınabilirliği 1989 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği (NAR) tarafından hazırlanan Bekleyen Konut Satış Endeksi temmuz ayında yüzde 1,0 düşüşle 89,8 puan seviyesine geriledi.

Temmuz ayında kontratları imzalanmış, devri beklenen konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19,9 düştü.

NAR’a göre 30 yıllık mortgage sabit faiz oranı ve yüzde 20 peşinat dikkate alındığında sıradan bir ev için aylık mortgage ödemesi geçen yılın aynı dönemine göre 679 dolar, yüzde 54 artarak 1944 dolar oldu.

ABD’de konut piyasası neden durgunlaşıyor?

Pandemi ile artan konut talebi yerini yüksek enflasyona bağlı isteksizliğe bıraktı. ABD’de büyük oranda enerjiye bağlı olarak 41 yılın zirvesine çıkan enflasyon hanehalkının harcama isteğini de azalttı. Öte yandan konut maliyetleri de demir çelik başta olmak üzere emtia grubundaki yükseliş nedeniyle arttı. Maliyet artışları fiyatları da yükseltti.

Mart itibarıyla faiz artışına başlayan Fed’in eylül ayında de faiz artışını agresif oranda devam ettirmesi bekleniyor. Piyasa faizlerinin yükselmeye başlaması da konut satışları üzerinde baskı yaratıyor.