AKILLI BİR TARLADAN SOFRAYA AĞI GIDA SİSTEMİMİZDE DEVRİM YARATABİLİR
Avrupa Birliği Mayıs ayında, gıda üretimini her aşamada daha dayanıklı ve çevre dostu hale getirmek için kapsamlı bir plan olan yeni Tarladan Sofraya stratejisini açıkladı.
Proje başarılı olduğu takdirde, AB’yi sürdürülebilirlikte küresel bir lider haline getirecek, gıda tedarikini iklim değişikliği ve salgın hastalıklar gibi tehditlerden korumaya yardımcı olacak. Ancak bunun gerçekleşmesi için mevcut, parçalanmış gıda tedarik zincirlerinin tutarlı ve izlenebilir bir tedarik ağına dönüştürülmesi gerekiyor.
Tarladan Sofraya stratejisinin 2030 yılına kadar ulaşmak istediği bir dizi hedef mevcut. Bınlardan bazıları pestisit, gübre ve antimikrobiyal kullanımını yarı yarıya azaltmaktır. Öte yandan üye devletleri tedarik zinciri boyunca gıda israf seviyelerini azaltmaya, izlemeye ve rapor etmeye çağırıyor. Kaliteli gıdanın daha fazla insana, uygun fiyatlarla ve daha verimli bir şekilde ulaşmasını sağlamak amaçlanıyor.
Oluşturulan ağda, tedarik zincirinde veri paylaşımının yukarı ve aşağı hareket etmesi gerekiyor. Kimyasal madde üreticilerinden, ürün dağıtıcılarından ve tarım danışmanlarından çiftçilere kadar, bölgeye özgü uygunluk tavsiyeleri alınıp gereksinimlerin karşılanması beklentisi söz konusu.
Güvenli bir gıda üretim sistemi; tam izlenebilirlik, kötü partileri gerçek zamanlı olarak izlemek ve geri çağırmak için merkezi araçlar sunmalıdır. Bunu başarmanın bir yolu da ,kademeli olarak, parçalanmış tedarik zincirlerini dijital teknolojiyle izlenen akıllı bir tedarik ağına dönüştürmek. Bu ağ, kelimenin tam anlamıyla tarladan sofraya şeffaflık sunacak.