AVRUPA İÇİN BİR YENİSİ ÖNERİLEN ‘MARSHALL PLANI’ NEDİR?
AVRUPA İÇİN BİR YENİSİ ÖNERİLEN ‘MARSHALL PLANI’ NEDİR?
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, koronavirüs salgınından etkilenen AB ülkelerine yardım etmek için bir ‘Marshall Planı’na ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Salgından etkilenen AB ülkelerinin ekonomik krizden çıkmaları için daha fazla para ayrılması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, “Avrupa için yeni bir Marshall Planı’na ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
Peki AB Komisyonu Başkanı’nın işaret ettiği Marshall Planı nedir?
Marshall Planı, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri için yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketi olarak biliniyor.
Dönemin ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, 5 Haziran 1947’de Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, daha sonra kendi adıyla anılacak olan Avrupa’ya yardım planını açıkladı. Marshall, konuşmasında Avrupa devletlerinin iktisadi kalkınmalarını planlamak için bir araya gelmelerini isteyerek, ortak bir plan hazırlandığı takdirde ABD’nin destek ve yardımını esirgemeyeceğini söyledi.
Savaş sonrası 1947 yılında önerilen ve 1948’de dört yıllığına yürürlüğe konan yardım paketi kapsamında savaştan büyük zarar gören 16 Avrupa ülkesi, ABD’den ekonomik kalkınma yardımı aldı.
BUGÜNÜN PARASIYLA 130 MİLYAR DOLAR
Altı yıllık savaş nedeniyle ekonomileri alt üst olan 16 ülke, ABD’den toplamda 13 milyar dolarlık ekonomik yardım almıştı. Bu rakamın bugünkü değeri yaklaşık 130 milyar dolara karşılık geliyor.
ABD’nin söz konusu yardımdan başlıca hedefleri, savaşın parçaladığı bölgeleri yeniden inşa etmek, ticaret engellerini kaldırmak, sanayiyi modernleştirmek, Avrupa’nın refahını artırmak ve komünizmin yayılmasını önlemekti.
İlgili ülkeler arasında kabaca kişi başı esasına göre dağıtılan ekonomik yardımda, sanayileşme seviyesi daha yüksek olan devletler daha fazla pay aldı. İngiltere toplam yardımın yaklaşık yüzde 26’sını alırken, Fransa yüzde 18, Batı Almanya ise yüzde 11’ine sahip oldu.