COVID-19 GÖLGESİNDE ALTIN ÜZERİNE 4 SENARYO
Dünya Altın Konseyi ve Oxford Economics tarafından hazırlanan ‘Altın üzerine projeksiyonlar’ çalışması yayınlandı. Çalışmanın amacı dört farklı senaryonun önümüzdeki beş yılda altın fiyatları üzerinde nasıl etkileri olacağını analiz etmek.
Çalışmayı sizler için Cenk Akyoldaş özetleyip derledi…
SENARYO 1: TEMEL SENARYO V ŞEKLİNDE HIZLI TOPARLANMA
- DünyaGSYİH2020yılında %4 ile 2008 yılında görülenden üç kat daha fazla düşer.
- Küreselbüyüme2021’dehızlatoparlanır.
- Altınperformansı2021’de de güçlü ama daha sonra azalır.
Özet:
Küresel ekonominin büyük bir kısmı COVID-19 salgını nedeniyle tıkanmışken, dünya GSYİH’sinin 2020 yılında neredeyse %4 oranında küçülmesi beklenmektedir, bu da 2008 küresel mali krizi sırasında görülen düşüşün üç katından fazladır. 2020 yılının ilk yarısındaki ekonomik faaliyet son derece zayıf olmakla birlikte, küresel ekonomi ikinci yarıda keskin bir şekilde toparlanır. Bu yukarı yönlü ivmenin devam etmesini sağlamak için merkez bankaları para politikasını gevşek tutar ve reel faiz oranları 2024’e kadar sıfıra yakın kalır.
SENARYO 2: ABD’DE DURGUNLUK
· ABD borsası 2020’de %45 düşer.
· Kredi ‘spread’leri 2021’den sonra daralır ve 10 yıllık getiriler 2023’e kadar %1’in altında kalır.
- Altında 2020 yılında olumlu bir getiri varken 2021 yılından sonra düşüş hakim olur.
Özet:
ABD şirketleri salgından ciddi şekilde etkilenir ve 2020 yılında ABD borsasının %45 oranında düşmesiyle küresel yavaşlamanın önemli bir itici gücü olur. Nispeten zayıf bir ABD dolarıithalat maliyetlerini yüksek tutar, kurumsal kar daha büyük bir düşüş gösterir ve 2020 yılındaiş ve yatırımcı güvenini sarsılır. ABD kurumsal ve hazine tahvil getirileri arasındaki yayılma,FED’in varlık satın alma programının devlet borçlarına odaklanmasıyla önemli ölçüdefarklılaşır. Ancak destekleyici hükümet politikalarıyla ABD borsaları 2021 yılında %19oranında yükselir ve kredi yayılmalarının hızla daraldığı gibi hızlı bir toparlanmayı teşvik eder.
SENARYO 3: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN DÜŞÜŞÜ
- Para politikası daha uzun süre uyumlu politika olmaya devam eder.
- Altının 5 yıllık performansı 2023-2024’teki düşüşlere rağmen güçlüdür.
Özet:
COVID-19 salgınının 2020 yılında küresel ekonomi üzerindeki etkisi Oxford Economics’in temel senaryolarından daha şiddetlidir. Çin ekonomisinin beklentilerden zayıf olması ve düşük emtia fiyatları diğer birçok gelişmekte olan piyasayı (EM) olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak, dünya çapında hükümetler çok uyumlu para politikası ile hızlı tepki verirler. Dünya ekonomisi 2021’de toparlanırken, merkez bankaları faiz oranlarını uzun süre düşük tutacaktır.
SENARYO 4: DERİN RESESYON
· COVID-19’un etkisi beklenenden daha derin ve uzundur.
· Gelişmiş ekonomilerin GSYİH’leri 2026 yılına kadar toparlanamaz.
· Altının performansı 2024 yılına kadar pozitif kalır.
Özet:
COVID-19 salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkisi başlangıçta beklenenden daha derin ve uzundur. Ekonomik faaliyet, birden fazla bulaşma dalgası ve küresel ekonomik çıktının gelişmekte olan piyasalar tarafından yönetilen 2023 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere geri dönemez. Toparlanma, 2026 yılına kadar 2019 reel GSYİH seviyesinin üzerine çıkamayan gelişmiş ekonomiler için çok daha yavaş olur. Merkez bankaları faiz oranlarını düşük tutarken, birçok ülkede negatif faiz çok daha uzun süre kalır ve kredi spreadleri 2024’e kadar yükselir.