Dolara geçmek Arjantin’i kurtarır mı?
Yıllardır ekonomik krizler ile boğuşan Arjantin’de yeni seçilen Devlet Başkanı Javier Milei oldu. Aşırı sağcı Milei’nin seçim vaatlerinden biri sürekli değer kaybeden yerel para birimi Peso’yu kaldırmak ve onun yerine Amerikan Doları’nın geçtiği bir sistem inşa etmek.
Fakat bazı uzmanlar bunun çare olmayacağını düşünüyor. Kimi ekonomistler Arjantin’in dolarizasyona geçmek için yeterli doları olmadığı görüşünde. ABD’li ekonomist Daniel Raisbeck, “Dolarizasyon kesin çözüm değil, yeterli bir ekonomik büyüme veya mali disiplini garanti etmiyor” demekte.
Daha önce pesoyu dolara sabitlediler
Arjantin daha önce böylesine bir dolarizasyon planını denemedi ancak hiperflasyonu çözmek için 1991’den 2002’ye kadar Peso’yu ABD dolarına sabitledi. Plan çözüm üretmedi ve Arjantin’de meşhur market yağmalarının olduğu dönem ortaya çıktı.
Ekonomist Mark Sobel, “Arjantin bu süreçte dış açığını finanse edemedi ve pazara erişimini kaybetti. Faizler sürdürülemez bir şekilde yükseldi. Ekonomik ve sosyal bir çöküş oldu” değerlendirmesinde bulundu. Arjantin’de yıllık enflasyon yüzde 140 seviyesinde. Ülkenin IMF’ye 46 milyar dolar borcu var.
Geçmiş yıllarda Peru ve Uruguay gibi Latin Amerika ülkeleri yerel para birimlerinin yanında doları da kullanmıştı. Bu ülkelerde ATM’lerden dolar çekilebiliyor. Kira ödemeleri ve mülk satın almaları dolarla yapılabiliyordu. Ancak bu sistemle ekonomilerinde kalıcı bir çözümün olduğunu söylemek güç.
Kaynak: Ekotürk