EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI NEDEN BELÇİKA’DA?

Dünyada koronavirüs salgını nedeniyle en fazla can kaybının yaşandığı ülke, 55 binin üzerinde kişi sayısı ile ABD. İtalya ile İngiltere ise ABD’yi izliyor, ancak ülke nüfusuna göre kıyaslandığında Belçika’nın başı çektiği görülüyor.

Yalnızca 11 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen toplamda 7 binden fazla can kaybı ile Çin’i geride bırakan Belçika, 100 bin kişiden yaklaşık 61 vefat ile nüfusuna göre ölüm oranının en yüksek olduğu ülke.

Belçikalı yetkililere göre bu durumun en önemli nedeni hastanelerin kapasitesini aşması değil, zira yoğun bakım yataklarının yüzde 43’ü salgının zirve yaptığı dönemde dahi boştu. Yetkililer gerekçe olarak daha çok ülkedeki ‘bürokratik titizliğe’ işaret ediyor.

Avrupa Birliği’nin merkezi konumundaki ülkede yaşlı bakım evlerinde yaşanan ölümlerin, henüz kesinleşmiş bir enfeksiyon vakası ve pozitif test sonucu olmadan dahi titizlikle sayıldığı ve raporlandığı belirtiliyor.

Ülkedeki yaşlı bakım evlerinde hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 95’inde koronavirüs teşhisi konulmazken, yetkililerin görülen semptomlara ve başkalarıyla temas durumuna göre bu ölümleri de kayıt altına alma kararı aldığı aktarılıyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi kıdemli uzmanı Agoritsa Baka, koronavirüsün bakım evleri üzerindeki etkisini ‘felaket’ olarak tanımlayıp bunun ‘beklenmedik’ olduğunu itiraf ederken, “Virüsün bu kesime yayılması halinde ne kadar yıkıcı olabileceğini fark etmedik” ifadesini kullandı.

Belçikalı yetkililerse ülkedeki ölüm oranının yüksek oluşunu diğer Avrupa ülkelerinden farklı sayım ve değerlendirme stratejisi ile açıklarken, yüksek ölüm oranlarının insanları endişelendirmemesi gerektiği görüşünde.

Halk sağlığı yetkilisi Steven Van Gucht, söz konusu stratejinin salgınla mücadelede şeffaflığı ve farkındalığı artırdığını savunarak, “Ne kadar sıkı takip yaparsanız o kadar vaka rapor edersiniz. Raporlamayan veya düşük rakamlar bildiren ülkelerden daha fazla endişe edilmeli” yorumunu yaptı.