IMF: Ilımlı enflasyon ve istikrarlı büyüme yumuşak inişin yolunu açıyor

imf enflasyonun büyümesi

IMF, bugün yayınladığı “Dünya Ekonomik Görünümü Güncelleme, Ocak 2024” raporunda küresel ekonomi için 2024 büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti.

Ekim ayında yayınlanan “Dünya Ekonomik Görünümü” raporunda 2024 yılında dünya ekonomisinin yüzde 2.9 büyüyeceğini tahmin eden IMF, bu beklentisini yüzde 3.1’e çıkardı. 2025 için büyüme tahminini ise yüzde 3.2 olarak korudu.

IMF, 2024 yılı tahminini yukarı yönlü revize etmesinde , ABD ve bazı büyük yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin beklenenden daha fazla dayanıklılık göstermelerinin ve Çin’deki mali destek tedbirlerini gösterdi.

Gelişmiş ekonomiler için 2024 büyüme tahnminini sadece 0,1 puan artırarak yüzde 1,5’e çıkaran IMF, ABD için büyüme beklentisini ise yüzde 1,5’ten yüzde 2,1’e yükseltti. Gelişmekte olan piyasalar ve kalkınmakta olan ekonomiler için 2024 büyüme tahmini ise yüzde 4,3’ten 4,1’e indirildi. 2025 büyüme beklentisi yüzde 4,1’dean yüzde 4,2’ye çıkarıldı.

Çin ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 4,4’ten yüzde 4,6’ya çıkaran IMF, 2025 büyüme beklentisini de yüzde 4,0’dan 4,1’e revize etti.

Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 3,0’dan 3,1’e yükselten IMF, 2025 büyüme tahminini yüzde 3,2 olarak korudu.

IMF raporda yaptığı değerllendirmede, “Küresel ekonomi için 2024-25 tahmini, enflasyonla mücadele için merkez bankası politika faizlerinin yükseltilmesi, yüksek borç nedeniyle mali desteğin geri çekilmesinin ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratması ve düşük temel verimlilik artışı nedeniyle tarihsel (2000-19) ortalama olan yüzde 3,8’in altındadır” dedi.

Enflasyonun, arz yönlü sorunların çözülmesi ve kısıtlayıcı para politikasının ortasında, çoğu bölgede beklenenden daha hızlı düşeceğini öngören IMF, küresel manşet enflasyonun 2024 yılında yüzde 5,8’e, 2025 yılında ise yüzde 4,4’e düşmesinin beklendiğini, 2025 tahmininin aşağı yönlü revize edildiğini vurguladı.

“Dezenflasyon ve istikrarlı büyüme sayesinde sert iniş olasılığı azalmıştır ve küresel büyümeye yönelik riskler genel olarak dengelenmiştir. Yukarı yönlü olarak, daha hızlı dezenflasyon finansal koşulların daha da gevşemesine yol açabilir” değerlendirmesini yapan IMF, “Gerekenden ve projeksiyonlarda varsayılandan daha gevşek maliye politikası geçici olarak daha yüksek büyüme anlamına gelebilir, ancak daha sonra daha maliyetli bir ayarlama riski vardır” dedi.

“Daha güçlü yapısal reform ivmesi, olumlu sınır ötesi yayılmalarla verimliliği artırabilir” görüşünü dile getiren IMF, Kızıldeniz’de devam eden saldırılar da dahil olmak üzere jeopolitik şoklardan kaynaklanan yeni emtia fiyat artışları ve arz kesintileri veya daha kalıcı temel enflasyonun sıkı parasal koşulları uzatabileceğini de vurguladı.

IMF,Çin’de emlak sektöründeki sıkıntıların derinleşmesi veya başka bir yerde vergi artışları ve harcama kesintilerine yönelik yıkıcı bir dönüş de büyüme hayal kırıklıklarına neden olabiceğini de belirtti.

“Politika yapıcıların yakın vadedeki zorluğu, enflasyonun hedefe doğru nihai inişini başarılı bir şekilde yönetmek, para politikasını temel enflasyon dinamiklerine göre kalibre etmek ve -ücret ve fiyat baskılarının açıkça dağıldığı yerlerde- daha az kısıtlayıcı bir duruşa uyum sağlamaktır” diye IMF, birçok durumda, enflasyonun düşmesi ve ekonomilerin mali sıkılaştırmanın etkilerini daha iyi absorbe edebilmesiyle birlikte, gelecekteki şoklarla başa çıkmak için bütçe kapasitesini yeniden inşa etmek, yeni harcama öncelikleri için geliri artırmak ve kamu borcunun artışını engellemek için mali konsolidasyona yeniden odaklanılması gerekeceğini de savundu.

“Hedeflenen ve dikkatle sıralanan yapısal reformlar verimlilik artışını ve borç sürdürülebilirliğini güçlendirecek ve daha yüksek gelir seviyelerine doğru yakınsamayı hızlandıracaktır” görüşünü dile getiren IMF, “Diğer hususların yanı sıra, borç sıkıntısını önlemek ve gerekli yatırımlar için alan yaratmak ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek amacıyla borçların çözümlenmesi için daha etkin çok taraflı koordinasyona ihtiyaç vardır” dedi.

(Kaynak: Foreks Haber)