MÜLTECİ KAMPLARI SALGINA NE KADAR HAZIR?

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde can kayıpları artarken, mülteci kamplarında yaşayan milyonlarca insan su kıtlığı, yetersiz beslenme, hijyen koşulları ve kalabalık nedeniyle büyük risk altında…

Uluslararası sivil toplum kuruluşları ve doktorlar, mülteci kamplarını bekleyen tehlikeye dikkat çekiyor. Kamplarda şimdilik yüksek rakamlı koronavirüs vakalarına rastlanmazken, yaşam koşulları nedeniyle ortaya çıkabilecek vakaların hızla yayılmasından ve felakete dönüşmesinden endişe ediliyor. Öte yandan vaka azlığına sebep olarak mültecilerin ‘öncelikli’ olmaması ve sınırlı sayıda test gösteriliyor.

Cambridge Üniversitesi kamu sağlığı araştırmacısı Adam Coutts, “ABD ve Avrupa’da salgının büyük bir krize neden olduğunu düşünürsek, virüsün bir mülteci kampına bulaşması durumunda neler olabileceğini tahmin bile edemeyiz” diyerek tehlikeye dikkat çeken isimlerden.

Suriye ve Bangladeş’teki mülteci kamplarında sağlık hizmeti veren bazı doktorlar, son haftalarda kimi hastalarda koronavirüse benzer semptomların görüldüğünü ve ölümler yaşandığını rapor etti.

Mültecilere hizmet vermek için dünya genelindeki kamplara ekipler yerleştiren ABD Sınır Tanımayan Doktorlar Genel Müdürü Avril Benoit ise “En kötüsüne hazırlanıyoruz” derken, doktor eksikliğine ve ekipman yetersizliğine işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler dünya genelinde savaş ve zulümden kaçan yaklaşık 70 milyon mültecinin tehdit altında olduğunu kaydederken, Genel Sekreter Antonio Guterres geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada “en savunmasız ve korumasız milyonlarca insanın yardımına koşmalıyız” dedi. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) söz konusu sorunla mücadele kapsamında mülteciler için üye devletlerden 255 milyon dolar toplamaya çalışıyor.

Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde daha çok Arakanlı Müslümanların kaldığı dünyanın en büyük mülteci kampında çalışan uluslararası yardım görevlileri ise tek bir vakanın dahi kritik olacağı ve daha sonrasının kontrol edilemeyeceği konusunda uyarıyor.