Putin’den dikkat çeken kripto para açıklamaları
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, verdiği röportajda sorulan bir soru üzerine kripto para birimleri hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.
Rusya’nın kripto para düzenlemeleri konusunda bazı girişimleri olduğu biliniyor. Ülke yönetimi, özellikle küçük yatırımcıların kripto para ticaretine oluşabilecek risklerden dolayı kısıtlama getirmek istiyor, ancak yapılan açıklamalara göre bu kısıtlama Çin’in kripto yasağına benzer bir uygulama olmayacak. Rusya Devlet Başkanı Putin’e ise kripto paralarla ilgili farklı bir soru yöneltildi.
“Petrol sözleşmelerinde kripto paraları kullanmak için henüz çok erken”
Röportaj esnasında Vladimir Putin’e petrol anlaşmaları kapsamındaki ödemelerin dolara alternatif bir yöntemle, hatta kripto para birimleriyle yapılıp yapılmayacağı sorusu yöneltildi. Putin, petrol sözleşmelerin ödemelerinin kripto para birimleriyle yapılması için çok erken olduğunu ifade etti ve kripto varlıkların henüz istikrarsız ve teminat riski içerdiğini dile getirdi.
Geçtiğimiz aylarda Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın ABD’nin ekonomik yaptırımlar uygulamaya devam etmesi halinde dolar cinsi ham petrol sözleşmelerinden vazgeçilebileceğine yönelik bir demeci vardı. Bu demece atıfta bulunarak sorulan soruya karşılık Putin, kripto paralar gibi alternatiflerin henüz emtia sözleşmelerinde kullanılacak kadar olgunlaşmadığını belirtti. Ancak söylemlerine bakıldığında Putin’in kripto varlık sektörüne karşı olumsuz bir tavrı olmadığı görülüyor.
Vladimir Putin, kripto varlıkların bir değeri olduğuna inanıyor
Vladimir Putin, bir ödeme aracı olarak kripto paraların işlevselliğini kabul ediyor ve kripto endüstrinin bir potansiyeli olduğunu, büyümesinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak Başkan, Rusya ihracatının önemli bir kısmını oluşturan petrol ve diğer emtia ticaretinde kripto varlıkları kullanmanın çok erken olduğunu açık bir ifadeyle dile getirdi.
Yine de Rusya Devlet Başkanı kripto paraların değeri olduğunu kabul ediyor ve bir birikim aracı olarak kullanılabileceğini düşünüyor.
Röportaj esnasında kripto paraların maliyetleri hakkında sorulan soruya ise Putin, kripto madenciliğinin yüksek enerji kullanımından dolayı olumsuz olarak nitelendirdi. Ayrıca bu kullanılan yüksek miktarda enerjinin karbon ayak izini artıran geleneksel enerji yöntemleriyle elde edilmesi de Rus Devlet Başkanı için diğer bir eleştiri konusuydu.
Kripto para tedavülünde enerji hâlâ büyük problem
Kripto paraların madenciliğinde kullanılan enerjinin elde edilme yöntemleri, özellikle 2021 yılında önemli bir gündem haline geldi. Bu konuyla ilgili en çarpıcı gelişme Elon Musk’ın elektrikli araç firması Tesla için ilk olarak Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başlaması ve kısa bir süre sonra çevresel faktörlerden dolayı bu ödemeleri durdurması oldu.
Gelişen kripto para endüstrisinde birçok proje, madencilik yoluyla kripto varlık üretiminden vazgeçmenin peşinde. Bu yüzden iş ispatı konseptinden hisse ispatına geçme çalışmaları devam ediyor. Bunun en büyük örneği, şu an “2.0” sürecinde olan Ethereum ağından geliyor. Sektörün önemli Blockchain ağı, Ethereum 2.0 süreci sonunda hisse ispatı konseptine geçerek yüksek enerji harcanarak kripto para basılmasına son vermiş olacak.