Sektör temsilcileri bir araya geldi: Böyle giderse dükkanlar kapanır

Sektör temsilcileri

Yükselen girdi maliyetlerinin yarattığı ekonomik baskı, emek yoğun sektörlere haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) gerçekleştirdikleri basın toplantısında kamudan, “Ham madde ve yarı mamul ithalatındaki ek vergi oranlarının bir an evvel düşürülmesi” talebinde bulundu.

Toplantıda veriler ışığında sektörün sesi olan TASD Başkanı Berke İçten, ayakkabı üretiminde 2022’nin son çeyreğinden itibaren ‘bütçede açık veren’ bir konuma evrildiklerini belirtti. İçten, “yerli markaların uluslararası markalarla rekabet eden bir seviyeden, o markaların taklitlerini üretenler ile mücadele etmekte bile zorlanan bir seviyeye gerilediklerini” ifade etti.

Türkiye’nin ayakkabı dış ticaretinde 2021 yılında 588 milyon dolarlık bir ithalat varken, bu rakam yalnızca 2024’ün ilk altı ayında 817 milyon dolara çıkmış durumda. 2023’te ise 1 milyon 400 bin dolarlık ayakkabı ithalatı yapıldığı görülüyor.

Sektörün sorun yaşadığı diğer bir konu ise ”taklit ürünler.”

TASD Başkanı Berke İçten, taklit ürün üreten sadece bir firmanın sektöre 800 milyon TL zarar verdiğinin altını çizerek, “Bakanlığın gelire ihtiyacı varsa buraya odaklanmalılar” şeklinde konuştu.

Yurt dışı kaynaklı e-ticaret sitelerine: “Haksız rekabet ortadan kaldırılsın”

Yurtdışı kaynaklı e-ticaret sitelerine yönelik vergi düzenlemelerini de olumlu bulduğunu kaydeden İçten, ürün ithalatında yüzde 150 vergi ödediklerini söyleyerek haksız rekabet ortamının kaldırılmasını talep etti. TASD Başkanı, taleplerinin bakanlık nezdinde karşılık bulması durumunda tüketici fiyat etiketlerinde yüzde 25’lik indirim olabileceğine de vurgu yaptı.

Sektör temsilcileri: Adet satışları düşmeye devam ediyor

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise perakende sektöründe adet satışındaki düşüşe dikkat çekti.

Dernek üye temsilcilerinin ilettiği veriler ışığında konuşan Öncel, Temmuz 2024 tarihinde tüm üyelerin yıllık yüzde 58, aylık ise yüzde 66 daha az ürün adedi sattıklarını kaydetti. Sektör bazında da rakamları ileten Öncel, ayakkabıda aylık yüzde 85, yıllık yüzde 72; hazır giyimde aylık yüzde 67 ve yıllık yüzde 63 düşüş olduğunu söyledi.

Yıllık kira değişimlerinde geçen seneye kıyasla döviz bazında yüzde 32 artış olduğunu belirten Öncel, kira fiyatlarının Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre değil, “daha makul hesaplama yöntemleriyle belirlenmesini” talep etti. Bunun yanı sıra sektörlerin kayıt dışılık ve yüksek vergiyle de mücadelede sıkıntı çektiğini söyleyen BMD Başkanı, “Böyle giderse dükkanlar kapanacak” uyarısı yaptı.

“Uzun vadeli kredilerin sağlanması gerek”

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya ise toplantıda yaptığı konuşmada sürdürülebilir üretime dikkat çekerek, Türk hazır giyim sektörünün de ihracatta kayıplar verdiğini söyledi.

Kamunun desteğine değinen Kaya, sektörün 4-5 yıllık dönüşüm sürecini finanse edebilmesi için uygun koşullarda orta vadeli krediler sağlanması gerektiğini ifade etti.

Hazır giyim sektöründe ayakkabı ve perakende sektöründe yaşanan sıkıntılara karşı paralel taleplerde bulunan TGSD Başkanı, ortak basın toplantısının da bu amaçla gerçekleştirildiğinin ve sektör temsilcilerinin güç birliği yaparak ülke ekonomisine değer katabileceklerinin altını çizdi.

(Haber: Ekotürk Muhabiri Harun Erözbağ)