SON VERİLER AVRUPA’DA HİZMET SEKTÖRÜNÜN ZOR DURUMDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Bugün Avrupa’da açıklanan PMI rakamları, son kısıtlamaların ardından Aralık ayında düşüş yaşadı. Almanya’daBileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 52,5 seviyesinden 50,0’ye gerileyerek büyüme eşiği alt sınırına gerilerken Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 47,7’den 47,0 seviyesine geriledi. Hizmet sektörü, cafe, bar ve restoranlar ile kültürel yerlerin de kapalı olması nedeniyle en fazla düşüş yaşayan sektör ve Aralık ayında sektördeki daralma beklenildiği üzere devam etti.

Fransa’da Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 49,5 ile büyüme altında kalırken Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi de yine 49,1’e geriledi.

Eğlence ve kültür ile turizm geliriyle ayakta kalan İtalya’da Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi Nisan ayında 10,8’e kadar gerilemişti. Temmuz ayında 50,0 eşiği geçildi, ancak son çeyrekte Avrupa’da salgının hızlanması ile hizmet sektöründeki düşüş de arttı. Gösterge endeks Ekim’de 46,7’ye ve Kasım’da 39,4’e gerilemesinin ardından Aralık ayında da 39,7 ile zayıf kaldı.

Euro Bölgesi PMI göstergeleri de Aralık ayında düştü. Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi  46,4’e ve Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 49,1’e geriledi.

Brexit anlaşması ile bölgeyle yollarını ayıran İngiltere, salgında en zor zamanları yaşıyor ve yönetim bu hafta aldığı kararla Şubat ayı ortasına kadar karantina uygulayacak. Bu nedenle Ocak göstergelerinde de sert düşüş beklenirken Aralık rakamlarına baktığımızda, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 49,4 ile büyüme altında kaldı. Kasım ayında sert düşen Bileşik PMI ise Aralık’ta 50,0 tabanını korudu.

Kasım ayında aşıda büyük yol alınmasına karşın salgının da yayılmaya devam etmesi hem ülke hem de küresel ekonomi üzerinde kayba neden oluyor. Avrupa, hiç kuşkusuz bu süreçte en çok etkilenen bölgelerden ve alınan tedbirler hizmet, üretim, tüketim gibi alanlarda zorluk yaratmaya da devam ediyor.

Kaynak: Investing.com