“TATİL ALIŞVERİŞLERİ ONLİNE YAPILIYOR TREND KALICI OLACAK”
Koronavirüs salgını online alışverişi eşi benzeri görülmemiş biçimde artırırken, bu eğilimin salgın sonrası dünyada kalıcı olacağı belirtiliyor.
Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey&Company tarafından yayınlanan yeni bir araştırma raporu, bu yıl 2019’a kıyasla çok daha fazla insanın tatil alışverişlerini online ortamda yaptığını ortaya koydu.
ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve Çin’de toplam 3 bin 500 kişi ile yapılan anketlere dayalı araştırma, katılımcıların yüzde 37’sinin tatil alışverişini internet üzerinden yaptığını, yalnızca yüzde 10’luk bir kesimin fiziksel mağazalara gitmeyi tercih ettiğini gösterdi.
Firma, yılbaşına kısa bir zaman kala sonuçlarını yayınladığı raporda, ‘rekor sayıda insanın tatil alışverişleri için kalabalık avm’ler yerine güvenlik ve rahatlık sağlayan mobil uygulamalar ve internet sitelerine yönelimini sürdüreceğini’ kaydetti.
Dünya genelinde pek çok e-ticaret sitesinden gelen veriler de geçtiğimiz ay birbiri ardına yapılan alışveriş ve indirim kampanyalarında daha çok online seçeneğin tercih edildiğini doğruluyor.
Kasım ayı Asya’da rekorla kapandı
Çinli e-ticaret devleri Alibaba ile JD.com, Kasım ayındaki Bekarlar Günü etkinliğinde alışveriş sitelerinde yaklaşık 115 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek yeni rekorlara imza attı.
Alibaba’nın sahibi olduğu Güneydoğu Asya’dan Lazada da 11 Kasım gecesi başlayan bir günlük kampanyanın ilk saatinde 100 milyon dolardan fazla satış bildirmişti.
ABD’de de bu yıl online alışverişte tarihi rekorlar kırıldı. Black Friday kapsamında yapılan çevrimiçi harcamalar bu yıl yaklaşık yüzde 22 artarak 9 milyar dolara yükselirken, Siber Pazartesi (Cyber Monday) online satışları 10.8 milyar dolar ile Amerika’da bugüne kadarki en büyük online satış hacmi olarak kayıtlara geçti.
Sektörden kaynakların ve yayınlanan uluslararası raporların öngörüleri, e-ticaretin salgın sonrasında da büyümeye devam ederek Güneydoğu Asya başta olmak üzere pek çok bölgede dijital ekonominin itici gücü olacağı yönünde.