TESFED VE ZULA’DAN E-SPORDA BİR İLK E-SPOR SAĞLIĞI PROJESİ TÜRKİYE’DE BİR İLK OLMA YOLUNDA
Dünyada bir ilk olan Her Oyunun Başı Sağlık projesi, Türkiye E-Spor Federasyonu öncülüğünde Zula oyun tarafından gerçekleştirilecek. Proje dahilinde tüm e-spor camiasına bilinçli spor yapma alışkanlığı kazandırılması hedefleniyor. Proje ile binlerce e-sporcuya ulaşılmak isteniyor.
#heroyununbaşısağlık etiketiyle sosyal medyada duyurulacak olan proje kapsamında, e-sporculara ve takım sahiplerine yönelik çevrimiçi seminerler düzenlenecek, sağlıklı beslenme konusunda bilgilerin verildiği ve e-sporcu sağlığı için doğru spor egzersizlerinin öğretileceği videolar hazırlanacak. Bu içerikler, daha sonra TESFED’in Youtube kanalına yüklenerek, e-sporcuların ve e-spora ilgisi olan herkesin yararlanması için önemli bir kaynak haline gelecek. Federasyon 2 yıl içerisinde 175’i kadın olmak üzere 2121 e-sporcuyu lisansladı. Bu sürede lisanslı kulüp sayısı 111’e çıkarken, 2019 yılında 3 adet olan e-spor salonu sayısı ise 17’ye yükseldi.
TESFED Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir, genç nüfusu göz önüne alındığında Türkiye’de e-sporun büyük potansiyele sahip bir alan olduğunu belirtti. Özdemir, “E-sporcu sağlığı da bu noktada temel köşe taşlarından birini oluşturuyor. Sıkı çalışma ve düzenli antrenman isteyen bir spor dalı. Bu proje ile bilinçli e-sporcular yetiştirerek ülkemizde e-sporun sağlıklı gelişimine kayda değer bir katkı sağlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de e-spora ve e-sporcuya en fazla yatırımı yapan Zula’nın geliştiricisi InGame Group, bir oyun şirketi değil, oyuncu şirketi olma mottosuyla yola çıkıyor. InGame Group, 2019 yılında Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük e-spor merkezi olan Nonstop Zula E-spor Merkezi’ni açtı. Öte yandan aynı yıl içerisinde e-spora 10 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi.
InGame Group Kurucu Ortağı ve CEO’su Genco Alp, “Bugüne kadar 10 bin civarında e-sporcu yetiştirdik E-sporu tabana yaymak için yakın gelecekte bu rakamı 20 bine çıkartmak istiyoruz. Ülkemizde e-sporun sağlıklı gelişimi için önemli bir ilk adım olan bu projeyi, önümüzdeki yıllarda geliştirerek sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi. Alp “Her oyunun başı sağlık!” diyerek Türkiye’de bir ilk olan Zula ve TESFED’in güçlerini birleştirdiğini belirtti.
Proje kapsamındaki 9 haftalık bir eğitim şeklinde hazırlanan videoların ilk serisinde eski Milli Sporcu, Hareket ve Yaşam Koçu Adil Ayvaz, Zula e-sporcularına fiziksel sağlıklarını korumaları için uygun egzersiz programları hakkında bilgi verecek. Ayvaz, eğitim videolarının TESFED’in Youtube kanalına yükleneceğini ve isteyen tüm e-sporcular ile oyuncuların yararlanabileceği bir kaynak haline getirileceğine değindi.
Diğer bir taraftan, E-spor gençler için dijital oyun yazılımı ve programlama, e-spor yöneticiliği, yayıncılık, e-spor psikologluğu, antrenörlük, beslenme uzmanlığı, oyun ve e-spor pazarlaması gibi pek çok yeni kariyer imkanı da sunuyor. Yaklaşık 32 milyon kişinin oyun ve e-sporla ilgilendiği Türkiye, bu alanda dünyada 18. sırada yer alıyor. Dünyada e-spor pazarının büyüklüğü 1 milyar dolara ulaşırken, gelecek 3 yılda e-spor ekonomisinin 5 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor.
Ülkemizde 2019 yılında 22 farklı oyunda 21 e-spor etkinliği gerçekleştirildi. InGame Group çatısı altında yer alan Madbyte Games katkılarıyla, tamamı Türk mühendis ve tasarımcılar tarafından tasarlanan Zula 11 dilde 30 milyon e-spor sever tarafından oynanıyor.