2024 yılında 62 üniversitede yenilenebilir kaynaklarla 77 GW saat elektrik üretildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024 yılına ait Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nu açıkladı. Rapor, Türkiye genelinde 62 üniversitede yenilenebilir enerji kaynaklarından 77 gigavat (GW) saat elektrik enerjisi üretildiğini ortaya koydu.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinde ilk sıralarda yer aldı. Ayrıca, enerji verimliliği alanında İstanbul Gelişim Üniversitesi öne çıkarken, Bayburt Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam tüketime oranıyla dikkat çekti.

Yenilenebilir Elektrik Enerjisi Kullanımı Arttı

62 üniversitede, tüketilen enerjinin ortalama yüzde 11’i yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Bu alanda en yüksek değerlerin görüldüğü üniversiteler ise Bayburt Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi oldu.

Enerji Verimliliği Yatırımları

YÖK raporunda, enerji verimliliği yatırımlarının üniversite başına ortalama 12 milyon lira olduğu belirtiliyor. Enerji verimliliği yatırımında en yüksek değere sahip üniversiteler arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Batman Üniversitesi, İstanbul Beykent Üniversitesi ve Yüksek İhtisas Üniversitesi yer alıyor.

Su Tasarrufu ve Arıtma Çalışmaları

Üniversiteler, dönüştürülen veya arıtılmış su kaynaklarıyla su tasarrufu sağlıyor. 33 üniversite, arıtılmış su ile toplam su tüketiminin yüzde 16’sını karşılıyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi, yıllık geri kazanılmış su miktarının toplam su tüketimine oranında en yüksek değerlere sahip üniversiteler olarak öne çıkıyor.