AB, ABD’nin tarifelerine karşılık vermeye hazır

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile olan tarifeler konusunda müzakere etmeye istekli olduklarını ancak bu çabaların sonuçsuz kalması durumunda karşı tedbirler alacaklarını belirtti.
Brüksel’de Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan von der Leyen, ABD tarifelerinin küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
ABD Tarifelerinin Küresel Ekonomiye Etkisi
Von der Leyen, ABD tarifelerinin sadece Avrupa’yı değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz etkilediğini vurguladı. ABD’deki tüketiciler ve işletmeler için de yüksek maliyetler yaratıldığını ifade eden von der Leyen, tarifelerin küresel ekonomi üzerinde de ciddi olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti. Bu tarifelerin etkilerinin daha da genişlemesi, AB’nin karşı tedbirler alma istekliliğini artırıyor.
AB, ABD’ye “Sıfıra Sıfır” Tarifeler Teklifi Sunuyor
Von der Leyen, ABD ile sorunu çözmek adına müzakerelere açık olduklarını ifade etti. Bu çerçevede, AB’nin ABD’ye endüstriyel mallar için “sıfıra sıfır” tarifeler teklifi sunduğunu açıkladı. Bu teklifin, AB’nin ticaretin adil ve serbest bir şekilde gerçekleşmesini sağlama çabalarını yansıttığını belirten von der Leyen, Avrupa’nın her zaman iyi bir anlaşma yapmaya hazır olduğunu yineledi.
Karşı Önlemler ve AB’nin Savunma Stratejisi
AB Komisyonu Başkanı, eğer müzakereler sonuçsuz kalırsa, AB’nin karşı tedbirlerle yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi. AB’nin İthalat Gözetim Görev Gücü kurarak, ticaretin yeniden yönlendirilmesi ve olası dolaylı etkilerden korunma stratejilerinin de devreye gireceği bilgisini verdi. Bu tür önlemlerle, AB’nin ticaret ilişkilerini çeşitlendirme ve iç pazarını güçlendirme yönündeki adımlarının daha da pekiştirileceği ifade edildi.
Ticaretin Yeniden Yönlenmesi ve Küresel İlişkiler
Von der Leyen, Avrupa’daki çelik, otomobil ve ilaç sektörlerindeki endüstriyel paydaşlarla yoğun iletişimde olduklarını ve ABD’ye yönelik karşılıkları bu sektörel etkileri göz önünde bulundurarak şekillendirdiklerini belirtti. AB’nin gelecekteki ticaret stratejisinin, özellikle ABD dışında kalan küresel ticaretin yüzde 83’üne odaklanmayı gerektirdiğini söyledi. Avrupa’nın, küresel ticaretin daha geniş bir yelpazeye yayılması adına bu tür stratejilerin önemine vurgu yaptı.