ABD sınırında yakalanma oranı yüzde 50 yükseldi: Trump döneminde sınır geçişleri yükselişe geçti
ABD-Meksika sınırında düzensiz göçmen geçişlerinde son aylarda yeniden artış görülürken, Donald Trump yönetiminin göç politikaları yeniden ülke gündeminin merkezine yerleşti. Son veriler, sınırdaki yakalanma sayılarının üst üste üçüncü ayda da yükseldiğini ortaya koydu. Her ne kadar rakamlar geçmiş yıllara kıyasla tarihi düşük seviyelere yakın seyretse de, Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 50’lik artış dikkat çekiyor.
Göçmen geçişlerindeki yükseliş, Trump yönetiminin en çok öne çıkardığı başlıklardan biri olan “sert sınır güvenliği” politikasının yeniden tartışılmasına yol açtı. Özellikle yılın başında Minnesota’da göçmenlik yetkilileriyle bağlantılı iki ayrı olayda iki ABD vatandaşının hayatını kaybetmesi, ülke genelinde protestoların büyümesine neden oldu. Yaşanan gelişmeler sonrası güvenlik politikaları üzerindeki baskı daha da arttı.
TRUMP YÖNETİMİNİN GÖÇ POLİTİKASI YENİDEN TARTIŞMA KONUSU OLDU
Trump yönetiminin sert sınır uygulamaları Cumhuriyetçi tabanda dahi görüş ayrılıklarına neden olurken, dönemin İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem mart ayında görevden alınmıştı. Noem’in görevden ayrılmasında, göç operasyonlarında izlenen agresif yöntemler ve kurum içindeki politika anlaşmazlıklarının etkili olduğu ifade edilmişti.
Göreve getirilen eski Oklahoma Senatörü Markwayne Mullin ise önceki döneme kıyasla daha düşük profilli bir yönetim anlayışı benimsedi. Mullin, ilk iki aylık görev sürecinde daha çok doğal afet bölgelerine yaptığı ziyaretler ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarını sosyal medya üzerinden duyurmasıyla öne çıktı.
Cuma günü yayımlanan açıklamasında Mullin, son bir yılda yasa dışı şekilde sınırı geçen hiçbir kişinin serbest bırakılmadığını belirterek Trump yönetiminin “yakala ve bırak” uygulamasını tamamen sona erdirdiğini savundu.
“ABD TARİHİNİN EN GÜVENLİ SINIRINI OLUŞTURUYORUZ”
Mullin açıklamasında, “Başkan Donald Trump’ın liderliğinde ABD tarihinin en güvenli sınırını oluşturuyoruz. Yasa dışı göçmenler yakalanıyor ve ülkelerine geri gönderiliyor” ifadelerini kullandı.
Trump yönetiminin yeni dönemde daha hedef odaklı operasyonlara yöneldiği belirtiliyor. Kaynaklara göre Mullin, geniş çaplı baskınlar yerine belirli kişilere yönelik operasyonların artırılmasını savunuyor. Ayrıca büyük gözaltı merkezlerine dönüştürülmesi planlanan depo projelerinin de yavaşlatıldığı aktarıldı.
Sınır güvenliğinin üst düzey isimlerinde yaşanan ayrılıklar da dikkat çekiyor. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu’nun geçici direktörü Todd Lyons emeklilik kararını açıklarken, ABD Sınır Devriyesi Şefi Michael Banks de görevden ayrılacağını duyurdu. Her iki isim de son dönemde göçmen operasyonlarının en görünür yüzleri arasında yer alıyordu.
SINIR GEÇİŞLERİ BIDEN DÖNEMİNİN ÇOK ALTINDA KALMAYA DEVAM EDİYOR
Yetkililer, mevcut rakamların Joe Biden dönemindeki seviyelerin hâlâ oldukça altında olduğuna dikkat çekiyor. Biden yönetimi sırasında dört yıl içinde milyonlarca göçmen yasa dışı geçiş girişiminde bulunmuştu. Trump yönetimi ise göreve gelir gelmez sınıra binlerce ek asker konuşlandırmış, fiziksel bariyerlerin genişletilmesi için milyarlarca dolarlık bütçe ayırmıştı.
Uzmanlar son aylardaki artışın nedenlerine ilişkin net bir değerlendirme yapmanın zor olduğunu belirtiyor. Tarihsel olarak ilkbahar ve yaz aylarının başında sınır geçişlerinin arttığına işaret edilirken, son yıllarda sığınma talebiyle gelen göçmen sayısındaki değişim nedeniyle göç hareketlerinin daha öngörülemez hale geldiği ifade ediliyor.
Trump’ın yeniden göreve gelmesinin ardından yasa dışı geçiş girişimlerinde bulunan göçmenlerin artık daha tehlikeli güzergahlar kullandığı belirtiliyor. İnsan kaçakçılarıyla hareket eden göçmenlerin özellikle çöl bölgeleri, dağlık alanlar ve Kaliforniya açıklarındaki deniz rotalarını tercih ettiği kaydediliyor.
Bu hafta Texas eyaletinin Laredo kenti yakınlarında aşırı sıcak altında kalan bir yük vagonunda 6 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. ABD basınında yer alan haberlerde en az bir kişinin sıcak çarpması nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.
Öte yandan ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’ne bağlı hava ve deniz ekipleri geçen ay Pasifik Okyanusu’nda düzenlenen üç farklı operasyonda toplam 60 göçmeni yakaladı. Operasyonlardan birinde Güney Kaliforniya açıklarındaki San Nicolas Adası yakınlarında 29 Meksika vatandaşının bulunduğu teknenin durdurulduğu açıklandı.
Trump yönetiminin sert sınır politikaları göçmen geçişlerini azaltırken, son aylarda yeniden yükselen rakamlar Washington’da yeni bir göç tartışmasını da beraberinde getirdi.
Sınırdaki yakalanma sayıları Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 50 artış gösterse de, mevcut seviyeler Biden döneminin oldukça altında kalmayı sürdürüyor.
ABD yönetimi, “yakala ve bırak” uygulamasının tamamen sona erdiğini savunurken, göçmenlerin daha tehlikeli kaçak rotalara yönelmesi yeni güvenlik risklerini artırıyor.
