ABD ve Çin Paris’te tarifelerin korunması konusunda uzlaştı
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimini yumuşatmaya yönelik temaslar Fransa’nın başkenti Paris’te yeniden hız kazandı. İki ülkenin üst düzey ekonomi ve ticaret yetkilileri, karşılıklı gümrük vergilerinin geleceğinin belirsiz hale gelmesinin ardından gerçekleştirdikleri görüşmelerde mevcut tarifelerin korunması konusunda ortak bir anlayışa vardıklarını duyurdu.
Paris’te düzenlenen görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda, tarafların ticaret ilişkilerinde istikrarı korumayı ve yeni krizlerin önüne geçmeyi hedeflediği vurgulandı. ABD ile Çin arasındaki ticaret ilişkileri son yıllarda özellikle tarifeler, teknoloji kısıtlamaları ve stratejik madenler üzerinden şekillenen rekabet nedeniyle küresel ekonominin en kritik gündem başlıklarından biri olmaya devam ediyor.
PARİS’TE YAPICI TEMAS MESAJI
Görüşmelerin ardından konuşan Çin’in Uluslararası Ticaret Temsilcisi Li Çınggang, ABD heyetiyle gerçekleştirilen temasların derin, samimi ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini söyledi. Tarafların önceki müzakere turlarında belirlenen gümrük vergisi seviyelerinin korunması konusunda mutabakata vardığını ifade eden Li, iki ülke arasında istikrarlı ticari ilişkilerin hem küresel ekonomi hem de ikili ticaret açısından önemli olduğunu vurguladı.
Li ayrıca ticaret ve yatırım alanlarında iş birliğini artıracak yeni bir ikili çalışma mekanizmasının kurulmasının da görüşüldüğünü açıkladı.
Tarafların daha önceki müzakere turlarında belirlenen gümrük vergisi seviyelerinin korunması konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
Çin tarafı ayrıca ABD Ticaret Yasası’nın 301. maddesi kapsamında yürütülen soruşturmalara da değindi. Pekin yönetimi, bu tür soruşturmaları tek taraflı ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olarak değerlendirdiğini belirtti.
ABD: GÖRÜŞMELER İLİŞKİLERDE İSTİKRAR GÖSTERGESİ
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise Çin heyetiyle yapılan görüşmeleri “yapıcı ve ilerleme sağlayan” temaslar olarak nitelendirdi. Bessent, görüşmelerin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin sürdürülebilirliği açısından önemli bir sinyal verdiğini söyledi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Paris’teki temasların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde istikrarın sürdüğünü gösterdiğini ifade etti.
Bessent, görüşmelerde ayrıca ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yürütülen 301. madde kapsamındaki soruşturmaların da gündeme geldiğini belirtti. Bunun yanı sıra enerji, tarım ve kritik mineraller gibi stratejik alanlarda ticaretin artırılması konusunun da ele alındığını kaydetti.
ABD tarafı ayrıca Çin’in nadir toprak elementleri üzerindeki küresel etkisinin enerji ve teknoloji sektörleri açısından önem taşıdığını vurguladı.
YENİ TİCARET MEKANİZMASI MASADA
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ise görüşmelerde iki ülke liderlerinin planlanan bir sonraki buluşmasına kadar uygulanabilecek bir çalışma planının ana hatları üzerinde uzlaşı sağlandığını belirtti.
Tarafların ABD ile Çin arasında kalıcı bir ekonomik diyalog mekanizması kurulmasını da gündeme aldığı ifade edildi.
Greer, ticaret ilişkilerinde özellikle üç başlığın öne çıktığını söyledi:
Nadir toprak elementleri ve stratejik mineraller
Tarım ürünleri ticareti
Enerji ürünleri ihracatı
Bu alanlarda iki ülke arasında ticaret hacminin artırılmasının değerlendirildiği belirtildi.
ALTINCI TUR MÜZAKERELER PARİS’TE GERÇEKLEŞTİ
ABD ve Çin heyetleri, ekonomi ve ticaret görüşmelerinin altıncı turu kapsamında 15-16 Mart tarihlerinde Paris’te bir araya geldi.
Çin heyetine ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng başkanlık ederken, ABD tarafına Hazine Bakanı Scott Bessent liderlik etti.
Son yıllarda taraflar arasında düzenlenen müzakere turları şu şehirlerde gerçekleştirilmişti:
Cenevre
Londra
Stockholm
Madrid
Kuala Lumpur
Paris görüşmesi ise bu sürecin altıncı resmi toplantısı olarak kayıtlara geçti.
TARİFELER NEDEN BELİRSİZ HALE GELDİ?
ABD Yüksek Mahkemesi’nin 20 Şubat’ta verdiği karar, ticaret politikası açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Mahkeme, Başkan Donald Trump’ın tarifeleri dayandırdığı Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nın (IEEPA) başkana doğrudan gümrük vergisi koyma yetkisi vermediğine hükmetti.
Bu kararın ardından çok sayıda şirket ABD yönetimine dava açarak ödenen vergilerin geri iadesini talep etti.
Washington yönetimi ise tarifeleri yeni bir hukuki çerçeveye oturtmak amacıyla ABD Ticaret Yasası’nın 301. maddesi kapsamında farklı ekonomilere yönelik soruşturmalar başlattı.
Soruşturmalar kapsamında Çin, Avrupa Birliği, Meksika ve Hindistan dahil birçok ekonomi incelemeye alındı.
TRUMP’IN ÇİN ZİYARETİ GÜNDEMDE
ABD-Çin ticaret görüşmeleri, iki ülke liderleri arasındaki diplomatik temasların da zeminini hazırlıyor.
ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping son olarak 30 Ekim 2025’te Güney Kore’nin Busan kentinde bir araya gelmişti.
Beyaz Saray ayrıca Trump’ın 31 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında Çin’i ziyaret edeceğini açıklamıştı. Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ticari gerilimlerin azaltılması açısından kritik bir dönemeç olabileceği değerlendiriliyor.
