ABD, yükselen yumurta fiyatlarıyla mücadelede yardım talep etti

ABD, son zamanlarda artan yumurta fiyatlarıyla başa çıkmak için Türkiye, Danimarka ve diğer Avrupalı ülkelerden yardım istedi. Kuş gribi salgınının yol açtığı yumurta kıtlığı, Trump yönetimini bu çözümü masaya koymaya zorladı.

ABD’de, kuş gribi vakaları nedeniyle milyonlarca yumurta tavuğu itlaf edildi. Bu durum, ülkede ciddi bir yumurta kıtlığına yol açtı ve yumurta fiyatlarını hızla artırdı. Fiyatlardaki yükseliş, özellikle marketlerdeki tüketicileri zor duruma soktu.

ABD’nin Yumurta İhracatı İçin Yardım Talebi

Reuters’ın haberine göre, ABD, bu krizle başa çıkabilmek için Türkiye, Danimarka ve diğer bazı Avrupa ülkelerinden yumurta ihracatı talep etti. ABD Tarım Bakanlığı, söz konusu ülkelerden yumurta tedarik etme konusunda resmen yardım istedi.

ABD’nin Gümrük Vergisi Tehditleriyle Gündeme Gelen Talep

ABD’nin yumurta ithalatı talebi, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Avrupa ülkeleri ve diğer birçok ülkeye yönelik yeni gümrük vergisi tehditleriyle aynı döneme denk geldi. Trump, özellikle Danimarka’nın Grönland’ı ABD’ye devretmemesi durumunda ekonomik yaptırımlar uygulama tehdidinde de bulunmuştu.

Danimarka’dan Yanıt: “Üretim Fazlası Yok”

Mart başında Danimarka’ya gönderilen bir yazıda, ABD’ye gönderilebilecek yumurta miktarı talep edilmişti. Ancak Danimarka’dan gelen yanıt, üretim fazlası olmadığını ve artan tüketimle birlikte dünya genelinde yumurta arzının azaldığını belirten bir açıklama oldu.

Türkiye’den 15 Bin Ton Yumurta İhracatı

Türkiye, ABD’nin yumurta ihtiyacını karşılamak için önemli bir tedarikçi olarak öne çıkıyor. Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), kuş gribi nedeniyle yumurta arzında sıkıntı yaşayan ABD ile yaklaşık 15 bin ton yumurta ihracatı için anlaşma sağladıklarını açıkladı. Şubat ayında başlayan sevkiyatların temmuza kadar süreceği belirtildi.